WSET Level 4 D2 QA - demand change CORRECT ANSWER : When supply exce...

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

WSET Level 4 D2 Q&A

Question 1: Describe what happens when relative supply and

demand change

CORRECT ANSWER : When supply exceeds demand: price falls, consumer have greater choice of cheaper alternatives.Producers lower price to remain competitive. Fall in prices lead to increased demand in the long run. When demand

exceeds supply: price increase, consumers willing to pay

higher for some wines; others simply switch to another wine or a different alcoholic drink

Question 2: The general factors affecting demand for wine

CORRECT ANSWER : Social, Economic, Legislative,

Political

Question 3: List major social factors affecting demand for

wine

CORRECT ANSWER : Change in consumption habits,

Change in consumer preferences, Change in reputation, Change in spending patterns

Question 4: Describe how global wine consumption habits

have changed since 2001

CORRECT ANSWER : Rapid growth in the first part of

2000, Fall after 2008 financial crisis as many consumers reduce spending on non-essential products, Slight decline in recent years and due to remain stable to 2021, Strong growth in sparkling wine sales

Question 5: Top five countries for total wine consumption in

2017

CORRECT ANSWER : USA, France, Italy, Germany, China

Question 6: Explain the increasing wine consumption in USA

in the last 20-30 yr

CORRECT ANSWER : Increasing globalization of the food

and drinks industry, Consumers more able and willing to embrace new tastes, Increases and improvement in wine production in the domestic market

Question 7: Explain the increasing wine consumption in

China

CORRECT ANSWER : Growing middle class showing

wealth and status - move away from local drinks, Aspire to drink imported wine, Bilateral trade agreement with Australia, Chile etc

Question 8: Give possible reasons for falling wine

consumption in traditional wine-drinking countries

CORRECT ANSWER : Younger people drinking less wine: old fashioned; less time in bars, more on social media, Health

concerns: mostly due to government campaigns, e.g., Loi

Evin in France, Changes in lifestyle: less time for longer

meals, less lunchtime drinking, Reduced availability of cheap

wine: reduce over-production, some consumers switch to

cheaper alcoholic drinks

Question 9: List a few major changes in consumer preferences

in recent years

CORRECT ANSWER : Rose and Prosecco become popular,

Increased demand for lower-alcohol wines, Medium-sweet German wines and fortified wines going out of fashion

Question 10: What factors could influence a wine's

reputation?

CORRECT ANSWER : Good reviews from leading

publications and critics, Online influencers and KOLs, Presence in popular culture, e.g., films television series, music lyrics or celebrity lifestyle news, Peer opinions

Question 11: What are price-sensitive markets? Give

examples

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

WSET Level 4 D2 Q&A Question 1: Describe what happens when relative supply and demand change CORRECT ANSWER : When supply exceeds demand: price falls, consumer have greater choice of cheaper altern...

Get this document $30.00