Washington State Food Handlers Exam

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Washington State Food Handlers Exam Questions and answers 100% pass

Question 1: Why is it important for you to rinse fruit and

vegetables?

CORRECT ANSWER: To remove some of the bacteria

and dirt.

Question 2: What is the correct way to do cleaning and

sanitizing?

CORRECT ANSWER: Wash, rinse, sanitize.

Question 3: What is the correct cooling procedure you

must use for hot foods such as soup?

CORRECT ANSWER: Put the soup in a pan 2' deep and

into the refrigerator uncovered.

Question 4: What is the best way to know if a refrigerator

is keeping potentially hazardous food (PHF) at or below

41°F?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Use a food thermometer to

check the temperature of food that has been in the refrigerator several hours.

Question 5: Who is the most important person to prevent

foodborne illness?

CORRECT ANSWER: you are

Question 6: What is the correct way that you can rinse

fresh fruit and vegetables?

CORRECT ANSWER: Place the fresh fruit or

vegetables inside the food prep sink and rinse under cold running water.

Question 7: What is the best way to stop bare hand

contact with foods that are ready-to-eat?

CORRECT ANSWER: Wash your hands and use

single-use gloves or utensils.

  • | Page

Question 8: How do you know that meat is cooked to the

correct temperature?

CORRECT ANSWER: Take the internal temperature

with a food thermometer.

Question 9: You cannot work with food or beverage if

you have:

CORRECT ANSWER: diearreahhh

Question 10: If you are not a cook, do you need to know

how to use a food thermometer?

CORRECT ANSWER: Yes, all workers need to know

how to use a thermometer and take food temperatures when they want to know if the food is safe.

Question 11: What do you need to wash your hands?

CORRECT ANSWER: Warm running water, soap and

paper towels.

  • | Page

Question 12: Which one of the following can make

people sick?

CORRECT ANSWER: Undercooking chicken or

turkey.

Question 13: How do you know if reheated food is OK to

serve?

CORRECT ANSWER: You test the food with a

thermometer and make sure it is over 165°F in less than 2 hours.

Question 14: Why do you stay home from work if you are

sick with diarrhea or vomiting?

CORRECT ANSWER: You can contaminate the food

and make other people sick.

Question 15: Which of the following would most likely

cause cross-contamination?

CORRECT ANSWER: Cut raw meat on a cutting board

then cut bread on the board.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Washington State Food Handlers Exam Questions and answers 100% pass Question 1: Why is it important for you to rinse fruit and vegetables? CORRECT ANSWER: To remove some of the bacteria and dirt. Q...

Get this document $30.00