VIRGINIA HIC EXAM QU ESTIONS

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

VIRGINIA HIC EXAM QU ESTIONS

WITH 100% CORRECT AN SWERS |

VERIFIED | UPDATED

Question 1: The MINIMUN length drywall screw for

installing 1/2 inch gypsum board to wood studs is

CORRECT ANSWER: 1 1/4 inches

Question 2: What is the MINIMUM breaking strength

required of safety belt lanyards

CORRECT ANSWER: 5,400 pounds

Question 3: What is the MINIMUM clearance that

combustible insulation MUST other heat-producing devices

CORRECT ANSWER: 1 inch

Question 4: What is the MAXIMUM flame spread index

for insulation materials

CORRECT ANSWER: 25

  • | Page

Question 5: The amount of water per sack of cement is

what controls all EXCEPT

CORRECT ANSWER: Wear resistance

Question 6: The escape device for a trench over 4 feet

deep MUST be within a MAXIMUM of

CORRECT ANSWER: 25 feet of the worker

Question 7: What is the correct sequence for installing a

bi-fold door

CORRECT ANSWER: Top track, lower track, insert

bottom pivot, insert upper pivot

Question 8: What is the MINIMUM height for a stairway

handrail

CORRECT ANSWER: 34 inches

Question 9: How MUST rafters be framed to each other

CORRECT ANSWER: With rectangular ties

  • | Page

Question 10: The nailing holes in aluminum and vinyl

siding are elongated to allow for

CORRECT ANSWER: Expansion and contraction

Question 11: What are batter boards

CORRECT ANSWER: stakes and ledger boards

marking building lines

Question 12: The first step that needs to be taken prior to

starting any excavation work is

CORRECT ANSWER: contracting the local utility

companies

Question 13: What is the MAXIMUM distance horizontal

reinforcement can be placed from the top of a masonry partition wall

CORRECT ANSWER: 16 inches

Question 14: What is the MINIMUM vertical

reinforcement spacing for a reinforced concrete

  • | Page

foundation wall that is 7 feet high and 10 inches thick on type SP soil

CORRECT ANSWER: 48 inches on center

Question 15: A third stairway stringer should be used

when the stair width exceeds

CORRECT ANSWER: 30 inches

Question 16: Unless otherwise specified, the standard

guideline for spacing contraction joints is to space them in feet

CORRECT ANSWER: 2 times the stab depth in inches

Question 17: What is the MINIMUM lap of riveted

horizontal lap siding

CORRECT ANSWER: 1 inches

Question 18: For multiple-width masonry (mampostería

de ancho múltiple) what is the MINIMUM thickness of grout between masonry units and reinforcements?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

VIRGINIA HIC EXAM QU ESTIONS WITH 100% CORRECT AN SWERS | VERIFIED | UPDATED Question 1: The MINIMUN length drywall screw for installing inch gypsum board to wood studs is CORRECT ANSWER: 1 inches ...

Get this document $30.00