TIPS CERTIFICATION EXAM WITH

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

TIPS CERTIFICATION EXAM WITH

100% CORRECT ANSWERS

Question 1: What are the behavioral cues of intoxication?

CORRECT ANSWER: inhibitions, impaired judgement,

slowed reactions, loss of coordination

Question 2: What does inhibitions as a behavioral cue of

intoxication mean?

CORRECT ANSWER: relaxed and talkative + could

display mood swings

Question 3: What does judgement as a behavioral cue of

intoxication mean?

CORRECT ANSWER: overly friendly, dancing or

singing

Question 4: What does reactions as a behavioral cue of

intoxication mean?

  • | Page

CORRECT ANSWER: thinking process has been

affected, glassy/unfocused eyes, slurred speech, lost their train of thought

Question 5: What does coordination as a behavioral cue

of intoxication mean?

CORRECT ANSWER: spill drinks, stumble, stagger,

may have a difficult time handling their silverware

Question 6: What are the intoxication rate factors that

affect how quickly a person becomes intoxicated and displays behavioral cues?

CORRECT ANSWER: size, gender, rate of

consumption, strength of the drink, drug use, food intake

Question 7: How does size affect intoxication rate?

CORRECT ANSWER: larger people may be able to

drink more without being as affected as smaller people

Question 8: How does gender affect intoxication rate?

  • | Page

CORRECT ANSWER: women are typically smaller,

with a higher percentage of body fat, and tend to become intoxicated faster than men

Question 9: How does rate of consumption affect

intoxication rate?

CORRECT ANSWER: the faster a person drinks the

alcohol, the more quickly he or she will become intoxicated

Question 10: How does strength of drink affect

intoxication rate?

CORRECT ANSWER: a straight up drink will be

absorbed most quickly, a drink diluted with water will be absorbed more slowly, *any carbonated mixer may increase the absorption rate

Question 11: How does drug use affect intoxication rate?

CORRECT ANSWER: there is no way to predict how

prescription and non-prescription drugs will react with alcohol, *can have an unpredictable effect

  • | Page

Question 12: How does food intake affect intoxication

rate?

CORRECT ANSWER: food in the stomach delays the

absorption of alcohol into the bloodstream, a person with a full stomach will not become intoxicated as quickly as will a person drinking on an empty stomach

Question 13: How much is 1/2 oz. of pure alcohol

equivalent to?

CORRECT ANSWER: 12 oz beer, 5 oz wine, 1 oz 100-

proof liquor

Question 14: Why does alcohol differ from food and other

beverages?

CORRECT ANSWER: your body does not have to

digest it before absorbing it, it can be absorbed directly into the blood stream

Question 15: What is BAC (blood alcohol content)?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

TIPS CERTIFICATION EXAM WITH 100% CORRECT ANSWERS Question 1: What are the behavioral cues of intoxication? CORRECT ANSWER: inhibitions, impaired judgement, slowed reactions, loss of coordination Q...

Get this document $30.00