Texas Veterinary Board Exam

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Texas Veterinary Board Exam QUESTIONs and Answers (Verified Answers)

QUESTION 1: "Veterinarian" means any person who is

licensed to practice veterinary medicine by the Texas Board of Veterinary Medical Examiners.

CORRECT ANSWER : True. § 801.002(6) - "'Veterinarian'

means a person licensed by the board under this chapter to practice veterinary medicine."

QUESTION 2: "Direct supervision" means supervision by a

responsible veterinarian who is within arms length of the person being supervised.

CORRECT ANSWER : False. § 801.002(3) - "'Direct

supervision' means supervision of a person by a responsible veterinarian who is physically present on the premises.

QUESTION 3: An applicant must provide fingerprint cards

before a criminal history evaluation letter can be issued.

CORRECT ANSWER : False. TAC § 571.3(d) - "The agency

may require additional documentation including fingerprint cards before issuing a criminal history evaluation letter."

QUESTION 4: One member of the State Board of Veterinary

Medical Examiners must be a faculty member of a college of veterinary medicine.

CORRECT ANSWER : False. 801.051(b) - "The board may

include not more than one veterinarian member who is a faculty member of a college of veterinary medicine.

QUESTION 5: "General supervision" means supervision by

a responsible veterinarian who is physically present in the same room with the individual being supervised.

CORRECT ANSWER : False. § 801.002(4) - "'General

supervision' means supervision of a person by a responsible veterinarian who is readily available to communicate with the person."

QUESTION 6: A veterinarian-client-patient relationship

exists only if a veterinarian receives a fee for his/her services.

CORRECT ANSWER : False. § 801.351 - "A veterinarian-

client-patient relationship exists if the veterinarian:

(1) assumes responsibility for medical judgments regarding the health of an animal and a client, who is the owner or other caretaker of the animal, agrees to follow the veterinarian's instructions; (2) possesses sufficient knowledge of the animal to initiate at least a general or preliminary diagnosis of the animal's medical condition; and (3) is readily available to provide, or has provided, follow-up medical care in the event of an adverse reaction to, or a failure of, the regimen of therapy provided by the veterinarian."

QUESTION 7: A professional corporation consisting entirely

of veterinarians may not practice veterinary medicine unless it is licensed by the State Board of Veterinary Medical Examiners to do so.

CORRECT ANSWER : False. § 801.506(a) - "A sole

proprietorship, partnership or corporation may not engage in veterinary medicine unless the owner, each partner, or each shareholder, as appropriate, holds a license to practice veterinary medicine under this chapter."

QUESTION 8: "Equine dentristy" includes the treatment of

damaged or diseased teeth, but does not include treatments above the gum line.

CORRECT ANSWER : False. § 801.002(3-a) - "'Equine

dentistry' means any diagnosis, treatment, or surgical procedure performed on the head or oral cavity of an equine

animal. The term includes: . . . .

(B) the treatment or extraction of damaged or diseased teeth; [and] . . . .

(D) periodontal treatments, including:

(i) the removal of calculus, soft deposits, plaque and stains above the gum line; and (2) the smoothing, filing, and polishing of tooth surfaces."

QUESTION 9: An owner may castrate his or her own cattle

only if it is done under the direct supervision of a licensed veterinarian.

CORRECT ANSWER : False. § 801.004(1) - "This chapter

does not apply to the treatment or care of an animal in any manner by the owner of the animal, an employee of the

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Texas Veterinary Board Exam QUESTIONs and Answers (Verified Answers) QUESTION 1: "Veterinarian" means any person who is licensed to practice veterinary medicine by the Texas Board of Veterinary Med...

Get this document $30.00