Texas State Board of Examiners of

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Texas State Board of Examiners of Psychologists Act and Rules (Psychologists' Licensing Act) Study Guide Used by Examiners to Make Exams

Question 1: What is the Texas State Board of Examiners of

Psychologists?

CORRECT ANSWER: The Texas State Board of Examiners

of Psychologists is a board that consists of nine members appointed by the governor with the advice and consent of the senate, including four psychologist members, two psychological associate members, and three members who represent the public.

Question 2: Who is considered a "Licensed specialist in

school psychology"?

CORRECT ANSWER: A person who holds a license to

engage in the practice of psychology under Section 501.260.

Question 3: What defines a "Provisional license holder"?

CORRECT ANSWER: A person who holds a license to

engage in the practice of psychology under Section 501.253.

Question 4: What is a "Psychological associate"?

CORRECT ANSWER: A person who holds a license to

engage in the practice of psychology issued under Section

501.259.

Question 5: Who qualifies as a "Psychologist" under this

chapter?

CORRECT ANSWER: A person who holds a license to

engage in the practice of psychology issued under Section

501.252.

Question 6: What are "psychological services" in the context

of the practice of psychology?

CORRECT ANSWER: Acts or behaviors that are included

within the purview of the practice of psychology.

Question 7: How is a person determined to be engaged in the

practice of psychology?

CORRECT ANSWER: A person is engaged in the practice of

psychology if the person: (1) represents the person to the

public by a title or description of services that includes the word "psychological," "psychologist," or "psychology"; (2) provides or offers to provide psychological services to individuals, groups, organizations, or the public; (3) is a psychologist or psychological associate employed as described by Section 501.004(a)(1) who offers or provides psychological services, other than lecture services, to the public for consideration separate from the salary that person receives for performing the person's regular duties; or (4) is employed as a psychologist or psychological associate by an

organization that sells psychological services, other than lecture services, to the public for consideration.

Question 8: What does the practice of psychology include?

CORRECT ANSWER: The practice of psychology includes

providing or offering to provide services to an individual or group, including providing computerized procedures, that include the application of established principles, methods, and procedures of describing, explaining, and ameliorating behavior.

Question 9: What behaviors and disorders does the practice of

psychology address?

CORRECT ANSWER: The practice of psychology addresses

normal behavior and involves evaluating, preventing, and remediating psychological, emotional, mental, interpersonal, learning, and behavioral disorders of individuals or groups, as well as the psychological disorders that accompany medical problems, organizational structures, stress, and health.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Texas State Board of Examiners of Psychologists Act and Rules (Psychologists' Licensing Act) Study Guide Used by Examiners to Make Exams Question 1: What is the Texas State Board of Examiners of Ps...

Get this document $30.00