- | Page
TEXAS NURSING JURISPRUDENCE
EXAM WITH 100 QUESTIONS
WITH CORRECT ANSWERS PDF
Question 1: What are the primary resources for state law
related to nursing in Texas?
CORRECT ANSWER: Texas Board of Nursing Nursing
Practice Acts
Question 2: What does Nursing Jurisprudence
encompass?
CORRECT ANSWER: Rules/Ethics/Morals and how
the nurses function in a healthcare setting
Question 3: What does Section 301 of the Texas Nurse
Practice Acts cover?
CORRECT ANSWER: BON, defines responsibility for
regulating nursing education, licensure and practice
Question 4: What does Section 303 of the Texas Nurse
Practice Acts regulate?
- | Page
CORRECT ANSWER: Nursing peer review
Question 5: What does Section 304 of the Texas Nurse
Practice Acts relate to?
CORRECT ANSWER: Nursing Licensure compact
Question 6: What is the Texas BON Mission Statement?
CORRECT ANSWER: Protect and promote welfare of
the people of Texas by ensuring that each person holding a license as a nurse is competent to practice safely.Protects the interest of the public
Question 7: What does Chapter 301 of the NPA include?
CORRECT ANSWER: How board is appointed,
General powers/duties, License requirements/renewal, Practice by holder, Reporting violations and patient care concerns, Prohibited practices/disciplinary actions, Other penalties and enforcement previsions, Anesthesia in outpatient settings, Corrective action proceeding
- | Page
Question 8: What is the role of the Board of Nursing?
CORRECT ANSWER: Represent the people of Texas,
Can't lobby the legislature, Does not regulate practice settings, Licensing, Enforcement Services, Audit of CE, Information Services
Question 9: What is the role of Professional Associations?
CORRECT ANSWER: Represent their members, Do
lobby legislature, Efforts to improve work condition/benefit for nurses, Job referral services, Legal Referral, Salary Q, Co-Worker Disputes, Employment issues
Question 10: What are the rules for a Temporary Permit
under Licensure and Regulation?
CORRECT ANSWER: GN permit expires in 75 days,
When pass/fail NCLEX
Question 11: How can a nurse renew their license online?
CORRECT ANSWER: 60 days prior to expiration BON
will send card
- | Page
Question 12: What are the Continuing Education
requirements for nurses?
CORRECT ANSWER: 20 hours in 2 years, First time
renewal exempt, CE hours in area of practice, Keep records for 4 years
Question 13: What is required for Initial Licensure by
Examination?
CORRECT ANSWER: Must submit criminal
background check, Submit a sworn application fee, Verify completion of an approved nursing edu., Pass NCLEX, Pass NJE with 75%>, NPA/BON rules, 50Q
Question 14: What must nurses disclose regarding
criminal behavior?
CORRECT ANSWER: Must report any past criminal
behavior or pending charges, Minor class C misdemeanors excluded (parking tickets, speeding tickets, jaywalking)