Texas Life and Health Insurance Exam

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Texas Life and Health Insurance Exam Questions and Answers (Verified Solutions)

Question 1: What type of reinsurance contract involves two

companies automatically sharing their risk exposure?

CORRECT ANSWER : Treaty

Question 2: The stated amount or percent of liquid assets that

an insurer must have on hand that will satisfy future obligations to its policyholders is called

CORRECT ANSWER : reserves

Question 3: When third-party ownership is involved,

applicants who also happen to be the stated primary beneficiary are required to have

CORRECT ANSWER : insurable interest

Question 4: Statements made on an insurance application that

are believed to be true to the best of the applicant's knowledge are called

CORRECT ANSWER : representations

Question 5: The part of a life insurance policy guaranteed to

be true is called a(n)

CORRECT ANSWER : warranty

Question 6: Which of these is NOT a type of agent authority?

Express Implied Principal Apparent

CORRECT ANSWER : Principal

Question 7: The Consideration clause of an insurance contract

includes

CORRECT ANSWER : the schedule and amount of

premium payments

Question 8: E and F are business partners. Each takes out a

$500,000 life insurance policy on the other, naming himself as primary beneficiary. E and F eventually terminate their business, and four months later E dies. Although E was married with three children at the time of death, the primary beneficiary is still F. However, an insurable interest no longer exists. Where will the proceeds from E's life insurance policy be directed to?

CORRECT ANSWER: In this situation, the proceeds from

E's life insurance policy will go to F.

Question 9: Which term defines the legally enforceable

promise in an insurance contract by the insurer?

CORRECT ANSWER : Unilateral

Question 10: Insurance contracts are known as ____ because

certain future conditions or acts must occur before any claims can be paid.

CORRECT ANSWER : conditional

Question 11: Which of these require an offer, acceptance, and

consideration?

CORRECT ANSWER : Contract

Question 12: Which of these is NOT considered to be an

element of an insurance contract?the offer acceptance negotiating consideration

CORRECT ANSWER : negotiating

Question 13: An agent is an individual that represents whom?

CORRECT ANSWER : Insurer

Question 14: Which policy requires an agent to register with

the National Association of Securities Dealers (NASD) before selling?

CORRECT ANSWER : Variable Life

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Texas Life and Health Insurance Exam Questions and Answers (Verified Solutions) Question 1: What type of reinsurance contract involves two companies automatically sharing their risk exposure? CORRE...

Get this document $30.00