Texas Jurisprudence Psychologist Exam New Latest Version Updated Exam with All Questions from Actual Past Exam and 100% Correct Answers Question 1: Psychological Services for Schools: LSSP Scope of Practice. What is the scope of practice for a Licensed Specialist in School Psychology (LSSP)?
CORRECT ANSWER: a person who is trained to address
psychological and behavioral problems manifested in and associated with educational systems by utilizing psychological concepts and methods in programs or actions which attempt to improve the learning, adjustment and behavior of students.
Question 2: What does the practice of school psychology
entail?
CORRECT ANSWER: The assessment of emotional or
behavioral disturbance, solely for educational purposes, using psychological techniques and procedures.
Question 3: What are some of the School Psychology Council
Rules?
CORRECT ANSWER: Including those related to informed
consent, notification of the right to file a complaint, competency, forensic services, and misuse of services.
Question 4: What does a school psychology license permit?
CORRECT ANSWER: the licensee to provide school
psychological services only in public and private schools. A person utilizing this license may not provide psychological services in any context or capacity outside of a public or private school.
Question 5: Who can use the title Specialist in School
Psychology or (LSSP)?
CORRECT ANSWER: title for an individual holding a
specialist in school psychology license or the individual may use the title School Psychologist as referenced in §21.003 of the Education Code. An LSSP who has achieved certification as a Nationally Certified School Psychologist (NCSP) may use this credential along with the license title of LSSP.
Question 6: Who are allowed to provide school psychological
services under the supervision of the Council?
CORRECT ANSWER: Individuals who may provide such
school psychological services authorized by Council to provide such services
Question 7: What is the Duty to Report Rule Violations for a
licensee?
CORRECT ANSWER: A licensee that becomes aware of
another licensee violating a state or federal law within the jurisdiction of the Council, may attempt to resolve the violation informally with the other licensee if the violation does not involve actual or likely harm to an individual or the public. Any unresolved violations must be reported to the Council.
Question 8: What are the rules regarding Providing Mental
Health Services to Those Served by Others?
CORRECT ANSWER: Licensees do not knowingly provide
psychological services to clients receiving mental health services elsewhere without first discussing consequent treatment issues with the clients. Licensees shall consult with
the other service providers after appropriate consent has been obtained.
Question 9: What constitutes Improper Sexual Conduct
"Sexual Harassment"?
CORRECT ANSWER: means sexual advances, requests for
sexual favors, or other verbal or physical conduct or contact of a sexual nature that has the purpose or effect of creating an intimidating, hostile, or offensive environment and that occurs within a professional relationship. Sexual harassment does not include simple teasing, offhand comments, or isolated incidents that are not serious in nature.
Question 10: What is Improper Sexual Conduct "Sexual
Impropriety"?
CORRECT ANSWER: is deliberate or repeated comments,
gestures, or physical acts of a sexual nature that include, but
are not limited to: (1) Behavior, gestures, or expressions
which may reasonably be interpreted as inappropriately seductive or sexually demeaning; (2) Making inappropriate comments about an individual's body; (3) Making sexually demeaning comments to an individual; (4) Making comments