Texas Auctioneer License Part 1 Exam With Verified

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Texas Auctioneer License Part 1 Exam With Verified Solutions

Question 1: Does an auctioneer need a federal firearms license?

CORRECT ANSWER : Yes AND No; if estate sale then no,

consignment sale then yes

Question 2: If an auctioneer sales a firearm away from their

business location, how do they transfer to buyer?

CORRECT ANSWER : It must be returned to their business

location before transferring.

Question 3: Who determines the auctioneers fee in federal

bankruptcy court?

CORRECT ANSWER : The court sets the fee.

Question 4: Who must obtain a firearms license?

CORRECT ANSWER : Persons in the business of importing,

manufacturing, or dealing in firearms, or importing or manufacturing ammunition

Question 5: What is an antique?

  • | Page

CORRECT ANSWER : Any work of art, piece of furniture,

decorative object, or the like, created or produced in a former period, or, according to U.S. customs laws, 100 years before date of purchase.

Question 6: What is "provenance"?

CORRECT ANSWER : Place or source of origin; the history of

ownership.

Question 7: What does "termination" of a contract mean?

CORRECT ANSWER: when either party pursuant to a power

created by agreement or law puts an end to the contract otherwise than for its breach.

Question 8: What does "cancellation" of a contract mean?

CORRECT ANSWER : occurs when either party puts an end to

the contract for breach by the other and its effect is the same as that of "termination" except that the cancelling party also retains any remedy for breach of the whole contract or any unperformed balance.

  • | Page

Question 9: True or False. An oral contract for a used jetski with

a price of $750 is enforceable in a court.

CORRECT ANSWER : False. For items more than $500 a

contract must be in writing to be enforceable.

Question 10: If a contract is found to have a deficiency like a

blank that was not filled in, is it rendered invalid?

CORRECT ANSWER : No. A writing is not insufficient because

it omits or incorrectly states a term agreed upon but the contract is not enforceable under this paragraph beyond the quantity of goods shown in such writing.

Question 11: True or False. A contract is rendered invalid if it's

exact commencement is not noted.

CORRECT ANSWER : False. An agreement sufficient to

constitute a contract for sale may be found even though the moment of its making is undetermined.

Question 12: True or False. When a lot is sold with other lots

owned by the same seller, all lots are considered one "sale".

CORRECT ANSWER : False. Each lot is a different "sale".

  • | Page

Question 13: When is the sale complete at auction?

CORRECT ANSWER : when the auctioneer so announces by

the fall of the hammer or in other customary manner.

Question 14: If a bid comes in while the hammer is falling, what

can happen next?

CORRECT ANSWER : The auctioneer can reopen the bidding

or he can declare the item sold for the bid under which the hammer was falling.

Question 15: True or False. All auctions are with reserve unless

otherwise stated.

CORRECT ANSWER : True.

Question 16: Can an auctioneer withdraw an item in a reserve

auction?

CORRECT ANSWER: Yes.

Question 17: Can an auctioneer withdraw an item in an absolute

auction?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Texas Auctioneer License Part 1 Exam With Verified Solutions Question 1: Does an auctioneer need a federal firearms license? CORRECT ANSWER : Yes AND No; if estate sale then no, consignment sale th...

Get this document $30.00