Tennessee Septic Systems Installation Study Guide

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Tennessee Septic Systems Installation Study Guide Exam And Actual Answers.

Question 1: What does a Conventional Subsurface Sewage

Disposal System mean?

CORRECT ANSWER : A disposal system that pre-treats sewage

by use of a septic tank and applies effluent to the soil as described in Rule 0400-48-01-.0.

Question 2: What is meant by "Department" in the context of

these regulations?

CORRECT ANSWER : The Department of Environment and

Conservation.

Question 3: What is a Disposal Field?

CORRECT ANSWER : The part of a subsurface sewage

disposal system that utilizes the soil for absorption and treatment of septic tank effluent.

Question 4: Define Domestic Septage.

  • | Page

CORRECT ANSWER : Either liquid or solid material removed

from a septic tank, cesspool, portable toilet, Type III marine sanitation device, or similar treatment works that receive only domestic sewage. Domestic septage does not include liquid or solid material removed from a septic tank, cesspool or similar treatment works that receives either commercial wastewater or industrial wastewater and does not include grease removed from a grease trap at a restaurant.

Question 5: What is a Dosing Chamber?

CORRECT ANSWER : A watertight receptacle which houses a

sewage effluent pump or siphon and stores sewage effluent from a septic tank until it is pumped or dosed to a disposal field.

Question 6: What are Drip Emitters?

CORRECT ANSWER : A flow control device that is typically

attached to the inside wall of drip line which allows the discharge of water at a predictable rate for a given pressure.

  • | Page

Question 7: Define Drip Line.

CORRECT ANSWER : Polyethylene tubing that has been

certified for wastewater use that incorporates uniformly spaced drip emitters along its length.

Question 8: What is an Effluent Filter?

CORRECT ANSWER : An effluent treatment device installed on

the outlet of a septic tank or dosing tank, which is designed to prevent the passage of large suspended matter.

Question 9: What does Filled Land mean?

CORRECT ANSWER : Areas to which more than two (2) feet of

soil and/or debris have been added.

Question 10: Define Fragipan.

CORRECT ANSWER : Natural subsurface horizon with high

bulk density and/or high mechanical strength relative to the

  • | Page

solum above, seemingly cemented when dry, but when moist showing a moderate to weak brittleness.

Question 11: What is Graded Land?

CORRECT ANSWER : Areas from which soil has been

removed and the remaining soil cannot be classified in any soil series.

Question 12: What does Grease mean in the context of sewage

disposal systems?

CORRECT ANSWER : Animal fats or vegetable oils (resulting

from food preparation) which are discharged to a sewage disposal system or accumulated in collection devices or traps that are associated with sewage disposal systems, conduits, sewers, plumbing fixtures and attachments. However, this definition shall exclude petroleum products, lubricants, silicones and greases of mineral or synthetic origin.

Question 13: What is a Grease Trap?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Tennessee Septic Systems Installation Study Guide Exam And Actual Answers. Question 1: What does a Conventional Subsurface Sewage Disposal System mean? CORRECT ANSWER : A disposal system that pre-t...

Get this document $30.00