- | Page
TCOLE BASIC JAILER COURSE
EXAM QUESTIONS AND ANSWERS
(500QS) RATED A+
Question 1: A state regulatory agency for local law
enforcement and county corrections systems within the state of Texas
CORRECT ANSWER: TCOLE [Texas Commission on
Law Enforcement]
Question 2: The regulatory agency for all county jails and
privately operated municipal jails in the state
CORRECT ANSWER: TCJS [Texas Commission on
Jail Standards]
Question 3: The statutory authority for the Commission to
establish rules that law enforcement agencies and jailers must follow
CORRECT ANSWER: The Occupations Code
- | Page
Question 4: The discipline dealing with what is good and
bad with moral duty and obligation
CORRECT ANSWER: Ethics
Question 5: Created in 1992 to administer and enforce
provisions relating to, among other things, the standards of conduct of state officers and employees
CORRECT ANSWER: Texas Ethics Commission
Question 6: The prevailing behavioral atmosphere
throughout the jail facility; inmate playing games with staff
CORRECT ANSWER: Jail Climate
Question 7: A body condition that may occur when a
person faces a threatening or unfamiliar situation
CORRECT ANSWER: Stress
Question 8: The ability to effectively and accurately
transfer ideas and information
- | Page
CORRECT ANSWER: Communication
Question 9: An organized and relatively unchanging
combination of personal knowledge and feelings about someone or something that influences him/her to behave in a certain way in regard to that person or thing
CORRECT ANSWER: Attitude
Question 10: Generally refers to groups of people with
common ancestry and physical characteristics
CORRECT ANSWER: Race
Question 11: Refers to shared culture and background
CORRECT ANSWER: Ethnicity
Question 12: The act of regarding one's culture as the
center of the universe, and hence as the basis for all comparisons with other cultures
CORRECT ANSWER: Ethnocentrism
- | Page
Question 13: An adverse judgement or opinion formed
beforehand or without knowledge of or examination of the facts
CORRECT ANSWER: Prejudice
Question 14: A way of thinking and acting based on
tradition
CORRECT ANSWER: Culture
Question 15: Acting on the basis of prejudice
CORRECT ANSWER: Discrimination
Question 16: Deliberate or repeated sexual based behavior
that is not welcome, not asked for, and not returned or is unwelcome sexual or gender based behavior
CORRECT ANSWER: Sexual Harassment
Question 17: Recording of certain information relating to
the inmate during the admissions process