TCDHA RAD MIDTERM 1 EXAM

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

TCDHA RAD MIDTERM 1 EXAM

QUESTIONS AND ANSWER S ALL

CORRECT

CORRECT ANSWER : Radiation

Question 1: A form of energy carried by waves or streams

of particles is defined as...

CORRECT ANSWER : Wilhelm Roentgen

Question 2: The x-ray was discovered by...

CORRECT ANSWER : F. Gordon Fitzgerald

Question 3: Who MODIFIED the paralleling technique

with the introduction of the long-cone technique?

CORRECT ANSWER : b. Image Receptor

Question 4: Which of the following would you place in

the patient's mouth in order to take dental x-rays?

a) Image

b) Image Receptor

  • | Page

c) Radiograph

d) Dental radiograph

CORRECT ANSWER : c. An Electron

Question 5: Which subatomic particle carries a negative

electrical charge?

a) A Neutron

b) A Proton

c) An Electron

d) A Nucleon

CORRECT ANSWER : Determined by the distance

between the orbiting electrons and the nucleus

Question 6: What is the binding energy or binding force

of an electron is...

CORRECT ANSWER : Radioactivity

Question 7: A spontaneous emission of radiation from the

disintegration of unstable atomic nuclei is...

  • | Page

CORRECT ANSWER : a. Electrons

Question 8: Cathode rays are derived from which of the

following types of particulate radiation?

  • Electrons
  • Alpha Particles
  • Protons
  • alpha particle decay

CORRECT ANSWER : Electromagnetic

Question 9: What type of radiation includes x-rays and

visible light?

CORRECT ANSWER : Less than 1%

Question 10: Approximately what percentage of the

kinetic energy of the electrons is converted to x-rays at the anode?

CORRECT ANSWER : The Lead Collimator

  • | Page

Question 11: What restricts the size of the x-ray beam?

CORRECT ANSWER : Scatter Radiation

Question 12: Which form of the x-ray beam is Ascending

is more detrimental to the patient and operator?

CORRECT ANSWER : The electrons moves from the

CATHODE to the ANODE with more speed

Question 13: What happens with the electrons when the

kilovoltage is increased?

CORRECT ANSWER : When the kilovolt is increased

Question 14: Higher-energy x-ray beam with increased

penetrating ability results by...

CORRECT ANSWER : c. The first statement is true; the

second statement is false

Question 15: (1) Density is the overall darkness or

blackness of a dental image. (2) When the kilovoltage is increased while other exposure factors remain constant,

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

TCDHA RAD MIDTERM 1 EXAM QUESTIONS AND ANSWER S ALL CORRECT CORRECT ANSWER : Radiation Question 1: A form of energy carried by waves or streams of particles is defined as... CORRECT ANSWER : Wilhel...

Get this document $30.00