- | Page
TAX CREDIT SPECIALIST
QUESTIONS AND CORRECT
ANSWERS THE LATEST UPDATE
AND RECOMMENDED VERS ION
Question 1: Who is responsible for most of the regulatory
administration of the Low-Income Housing Tax Credit Programs?
CORRECT ANSWER : Internal Revenue Service (IRS)
Question 2: The initial Compliance Period for LIHTC
properties combined with the Extended Use Period must
be for a minimum period of affordability at:
CORRECT ANSWER: 30 years
Question 3: The LIHTC regulations required that HUD
guidance for properly identifying and calculating income
and assets be followed according to:
CORRECT ANSWER : HUD Handbook 4350.3 REV-1
- | Page
Question 4: Use of HUD's Enterprise Income Verification
(EIV) system is:
CORRECT ANSWER : Required for LIHTC income
verifications
Question 5: The Following legislation includes provisions
for LIHTC:
CORRECT ANSWER : HERA, ARRA, VAWA
Question 6: The first three stages in the life of a LIHTC
property generally occurs within:
CORRECT ANSWER : Three years
Question 7: A reservation Letter received at the end of the
Application Stage for LIHTC means that:
CORRECT ANSWER : A portion of that year's tax
credits will be held in reserve for a project
Question 8: Carryover Allocations are issued by SHFAs
for LIHTC projects when:
- | Page
CORRECT ANSWER : Their 10% tests have been met
Question 9: Acquisition/Rehab projects generally place in
service at acquisition and are given:
CORRECT ANSWER : 240 days surrounding the
acquisition date to qualify existing tenants and claim credits from acquisition
Question 10: In the project example from appendix C
(course manual pg. 525), the equity from the credit sale
means that:
CORRECT ANSWE R: The tax credit project's mortgage
will be less than that of the conventional property, providing less debt and greater affordability
Question 11: When conducting physical inspections for
LIHTC, most state agencies use:
CORRECT ANSWER : HUD's Uniform Physical
Condition Standards (UPCS)
- | Page
Question 12: The two most important line items for
management purposes under Part II of IRS Form 8609
are:
CORRECT ANSWER : 8B and 10C
Question 13: IRS Form 8823 is used to:
CORRECT ANSWER : Report non-compliance to the
IRS by the State Agency
Question 14: A tax credit disallowance prevents credits
from being claimed by the owner:
CORRECT ANSWER : for the current year
Question 15: LIHTC resyndication means that:
CORRECT ANSWER : Owners receive a second
allocation of tax credits for an existing LIHTC property