SWM DEQ Exam Questions and Answers Graded A

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

SWM DEQ Exam Questions and Answers Graded A

Question 1: Certificates of competency are valid for ____.

CORRECT ANSWER : 3 years

Question 2: The Stormwater Management Act requires the State

Water Control Board to____.

CORRECT ANSWER : Permit, regulate and control stormwater

runoff.

Question 3: Who should hold a certificate of competency

according to 62.1-44.15:30?

CORRECT ANSWER : Any personnel of a VSMP authority

who reviews plans or performs inspections.

Question 4: The Construction General Permit (CGP) authorizes

what types of discharges?

CORRECT ANSWER : Stormwater from construction activities

that are >= 1 acre

Question 5: In accordance with Part 2C, how many additional

permit cycles can a project remain subject to?

  • | Page

CORRECT ANSWER : 2 Additional Cycles

Question 6: What does a complete SWPPP consist of?

CORRECT ANSWER : An approved: -ESC Plan -SWM Plan - P2 Plan -Additional control measures for TMDL impaired waters

Question 7: Issuance of a Land Disturbance Permit is dependent

on:

CORRECT ANSWER : The approval of the SWM and ESC

Plans.

Question 8: What doe the water quality criteria target

CORRECT ANSWER : Total Phosphorus

Question 9: What is the Load Limit?

CORRECT ANSWER : 0.41 /lbs/acre/year

Question 10: Stormwater BMPs use 3 primary mechanisms to

control pollution:

  • | Page

CORRECT ANSWER : Infiltration, settling, vegetative uptake

or filtering

Question 11: Part 2B and 2C water quantity criteria addresses:

CORRECT ANSWER : Channel protection and flood protection

Question 12: Define the Virginia Runoff Reduction Method.

CORRECT ANSWER : A compliance approach used in VA to

address pollutant loads by incorporating ESD, runoff treatment, and volume control options.

Question 13: What happens when imperviousness reaches 10-

20%?

CORRECT ANSWER : Ecological stress becomes apparent.

Question 14: For drainage areas <= 200 acres, the VSMP may

allow for the use of:

CORRECT ANSWER : The Rational Method

Question 15: What are the design storms used when performing

stormwater calculations?

  • | Page

CORRECT ANSWER : 1-yr, 2-yr, 10-yr, and 20-yr storms

Question 16: What is the length of time required for a drop of

water to travel from the most hydraulically distant point in the watershed or sub-watershed to the point of analysis?

CORRECT ANSWER : Time of Concentration (Tc)

Question 17: What is the NRCS Runoff Curve Number used to

estimate?

CORRECT ANSWER : The runoff from a site based upon

rainfall and site terrain.

Question 18: What are the various types of stormwater storage?

CORRECT ANSWER : Detention volumes, Extended Detention,

Retention Facilities

Question 19: When does an "agreement in lieu of a stormwater

management plan" apply?

CORRECT ANSWER : When the owner or permittee comply

with the requirements of a VSMP for the construction of a single family home.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

SWM DEQ Exam Questions and Answers Graded A Question 1: Certificates of competency are valid for ____. CORRECT ANSWER : 3 years Question 2: The Stormwater Management Act requires the State Water Co...

Get this document $30.00