STATISTICS PORTAGE C NSL 503

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

STATISTICS PORTAGE C NSL 503

EXAM 3 QUESTIONS AND

ANSWERS LATEST UPDAT E

Question 1: a numerical value that describes a population

CORRECT ANSWER: parameter

Question 2: example of parameter

CORRECT ANSWER: population mean

Question 3: a value that describes a sample; used to

estimate population parameter

CORRECT ANSWER: statistic

Question 4: example of a statistics

CORRECT ANSWER: sample mean

Question 5: In order to make correct inferences about the

population, the sample must...

CORRECT ANSWER: reflect the population

  • | Page

Question 6: consist of members that possess the same

characteristics as those of the population

CORRECT ANSWER: representative sample

Question 7: a sample that is not representative of the

population

CORRECT ANSWER: biased sample

Question 8: 5 types of sampling techniques

CORRECT ANSWER: simple random sampling,

systematic sampling, stratified sampling, cluster sampling, and convenience sampling

Question 9: each member of the population has an equal

chance of being selected for the sample

CORRECT ANSWER: simple random sampling

Question 10: example of simple random sampling

  • | Page

CORRECT ANSWER: everyone in the population of

interest rolls a die, everyone rolling a 6 gets selected

Question 11: In simple random sampling, the probability

that each member is selected is ____ of one another.

CORRECT ANSWER: independent

Question 12: Simple random sampling is ideal for ____

populations.

CORRECT ANSWER: small

Question 13: random sampling with a system in which a

starting point is random and each subsequent member is selected based on a fixed interval

CORRECT ANSWER: systemic sampling

Question 14: example of systemic sampling

CORRECT ANSWER: shoppers at a store, start with

second person entering and survey every 5 shoppers

  • | Page

Question 15: In systemic sampling, the probability that

each member is selected is ____of one another.

CORRECT ANSWER: dependent

Question 16: Systematic sampling is more ____ that

simple random sampling.

CORRECT ANSWER: efficient

Question 17: What kind of problem can arise in

systematic sampling?

CORRECT ANSWER: someone finds out and avoids

being the 5th person

Question 18: dividing the population into strata and

randomly sampling from each stratum

CORRECT ANSWER: stratified sampling

Question 19: example of stratified sampling

CORRECT ANSWER: dividing population into age

groups and randomly sampling from each stratum

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

STATISTICS PORTAGE C NSL 503 EXAM 3 QUESTIONS AND ANSWERS LATEST UPDAT E Question 1: a numerical value that describes a population CORRECT ANSWER: parameter Question 2: example of parameter CORRECT...

Get this document $30.00