SSI OPEN WATER EXAM PRACTICE

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

SSI OPEN WATER EXAM PRACTICE

QUESTIONS AND ANSWER S

Question 1: Which of the statements concerning sound

transmission underwater is incorrect?

-A: Sound will travel farther underwater then in air

-B: Divers find it difficult to locate the direction of a

sound producing source

-C: Divers find it easy to talk to each other directly

through water

-D: Sound travels four times faster underwater than in air

CORRECT ANSWER : C

Question 2: The absolute pressure expressed in terms of

atmospheres absolute at 33 feet in sea water is:

-A: 2 ata

-B: 1 ata

-C: 4 ata

-D: 3 ata

CORRECT ANSWER: A

Question 3: The condition in which certain colors are

diminished as depth increases is called:

-A: Refraction

-B: Turbidity

-C: Diffusion

-D: Absorption

CORRECT ANSWER: D

Question 4: Earplugs:

-A: Aid equalization of the middle of the ear

-B: Protect against cold

-C: Should never be worn while diving

-D: Protect ears from squeeze

CORRECT ANSWER: C

Question 5: Gauge pressure is defined as:

-A: Hydrostatic pressure minus 1 ata

-B: The pressure at the surface

-C: The depth reading on a gauge

-D: Absolute pressure minus 1 ata

CORRECT ANSWER: D

Question 6: Sinus squeeze can be prevented by:

-A: Valsalva technique

-B: Wearing earplugs

-C: Tilting the divers head back and forth

-D: Not diving with a cold

CORRECT ANSWER: D

Question 7: The event that led to the use of the acronym

SCUBA to describe diving was:

Development of what and when?

CORRECT ANSWER: Demand regulator in 1943

Question 8: Ear squeeze can be prevented by

-A: Relaxing

-B: All answers are correct

-C: Never diving with a cold

-D: rotating the jaw, swallowing or Valsalva

CORRECT ANSWER: B

Question 9: The first symptom of a sinus squeeze is

usually:

-A: a dull pain deep within the head

-B: a sharp pain at the base of the neck

-C: a crushing pain high in the chest

-D: a sharp pain above the eyes

CORRECT ANSWER: D

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

SSI OPEN WATER EXAM PRACTICE QUESTIONS AND ANSWER S Question 1: Which of the statements concerning sound transmission underwater is incorrect? -A: Sound will travel farther underwater then in air -...

Get this document $30.00