SSI OPEN WATER DIVER FINAL EXAM:

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

SSI OPEN WATER DIVER FINAL EXAM:

SECTIONS 1 – 6 QUESTIONS AND ANSWERS

Question 1: If you experience pain in the ear during

descent:

A - Place a finger in the ear canal and gently massage the ear until the pain ceases B - Stop the descent and ascend until the pain stops C - Continue the descent while gently exhaling into the mask D - Abort the dive

CORRECT ANSWER: B - Stop the descent and ascend

until the pain stops

Question 2: Earplugs: A - Protect against cold B - Protect the ears from squeeze C - Aid equalization of the middle ear D - Should never be worn while diving

CORRECT ANSWER: D - Should never be worn while

diving

Question 3: Body heat is lost underwater at a rate of

_______ than in air.A - 10 times slower B - 25 to 30 times faster C - 50 times faster D - same

CORRECT ANSWER: B - 25 to 30 times faster

Question 4: Underwater, the bending of light rays causes

objects to appear to be:

A - Farther away B - Closer C - The same as the surface D - At an angle consistent with the bend of the light

CORRECT ANSWER: B - Closer

Question 5: If a flexible air-filled container has a volume

of 100 liter on the surface, what would the volume be at 20 meter in sea water? (rounded off) A - 33 liter B - 25 liter C - 20 liter D - 50 liter

CORRECT ANSWER: A - 33 liter

Question 6: The absolute pressure expressed in terms of

bar at 30 meters in salt water is:

A - 4 bar B - 3.5 bar C - 3 bar D - 2.5 bar

CORRECT ANSWER: A - 4 bar

Question 7: The condition in which certain colors are

diminished as depth increases is called:

A - Absorption B - Turbidity C - Diffusion D - Refraction

CORRECT ANSWER: A - Absorption

Question 8: Proper equalization techniques must be

learned in order to:

A - Prevent ear pain B - Prevent sinus squeeze C - Prevent squeeze injuries D - All answers are correct

CORRECT ANSWER: D - All answers are correct

Question 9: The event that led to the use of the acronym

SCUBA to describe diving was:

A - The development of air pumps in the 19th century B - The development of the demand regulator in 1943 C - Post-WWII equipment refinements

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

SSI OPEN WATER DIVER FINAL EXAM: SECTIONS 1 – 6 QUESTIONS AND ANSWERS Question 1: If you experience pain in the ear during descent: A - Place a finger in the ear canal and gently massage the ear ...

Get this document $30.00