SOCIOLOGY FINAL STRA IGHTER

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

SOCIOLOGY FINAL STRA IGHTER

LINE EXAM QUESTIONS WITH

100% CORRECT ANSWERS |

LATEST VERSION EXPERT

VERIFIED

Question 1: What is sociology

CORRECT ANSWER: the scientific study of social

interactions and of social organizations

Question 2: What is the functionalist perspective?

CORRECT ANSWER: A system is to survive where

certain essential tasks are performed.

Question 3: What happens to a functionalist system?

CORRECT ANSWE R: If it fails to maintain it will

perish.

Question 4: What is a conflict perspective?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Conflict theorists focus their

attention on society as a whole, studying its institutions and structural arrangements.

Question 5: What is the interactionist perspective?

CORRECT ANSWER: It is more concerned with the

micro or small-scale aspects of social life

Question 6: Why would you use conflict, interactionist

and functionalist perspectives together?

CORRECT ANSWER: By using all perspectives for full

advantages.

Question 7: What is socialization?

CORRECT ANSWER: A process of social interaction

by which people acquire knowledge, attitudes, values and behavior essential for effective participation in society.

Question 8: What are agents of socialization?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Family, peers, school and mass

media

Question 9: What is the sociological theory?

CORRECT ANSWER: A theory that emphasizes

conditioning and observational theory

Question 10: What is culture?

CORRECT ANSWER: Refers to a social heritage of

people learning patterns for thinking, feeling and acting from one generation to the next.

Question 11: What is society?

CORRECT ANSWER: Refer to a group of people

within the same territory and share a common culture.

Question 12: What does it mean to be culture in flux?

CORRECT ANSWER: Culture groups adapt in dynamic

and unpredictable ways

  • | Page

Question 13: Whats a subculture?

CORRECT ANSWER: Religious, racial, ethnic,

occupational and age groups.

Question 14: What is a counterculture?

CORRECT ANSWER: Rejects many of the behavioral

standards and guideposts that hold in the dominant culture.

Question 15: What is ethnocentrism?

CORRECT ANSWER: Judges the behavior of other

groups by the standards of our own culture

Question 16: What is a 'status'

CORRECT ANSWER: A position within a group or

society

Question 17: What is a 'role'

CORRECT ANSWER: A status carried with a set of

culturally defined right and duties

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

SOCIOLOGY FINAL STRA IGHTER LINE EXAM QUESTIONS WITH 100% CORRECT ANSWERS | LATEST VERSION EXPERT VERIFIED Question 1: What is sociology CORRECT ANSWER: the scientific study of social interactions ...

Get this document $30.00