SMOG CHECK INSPECTOR EXAM

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

SMOG CHECK INSPECTOR EXAM

CA LATEST UPDATE 140

QUESTIONS AND 100% VERIFIED

CORRECT ANSWERS

GUARANTEED A+

Question 1: What are two types of TSI (Two speed idle

tests?)

CORRECT ANSWER: 2500 rpm and Idle

Question 2: What are the two types of Acceleration

Simulation mode tests?

CORRECT ANSWER: 50/15 and 25/25 test

Question 3: What does DAD stand for?

CORRECT ANSWER: Data acquisition device

Question 4: Smog check program divides the state into 3

areas determined by the air quality.. what are they?

CORRECT ANSWER: Enhanced, Basic, and Change of

Ownership

  • | Page

Question 5: Biennial smog checks are required in which

program area?

CORRECT ANSWER: Enhanced areas (these areas do

not meet federal or state air quality standards for ozone and carbon monoxide)

Question 6: If the VIN on the vehicle doesn't match the

registration documents what should the inspector do?

CORRECT ANSWER: Use the VIN on the vehicle to

inform the customer that it doesn't match the registration document. DMV will not accept the test results

Question 7: If VIN and plate entries are correct and

communication failure continues what should the tech do? How do you proceed?

CORRECT ANSWER: Complete the inspection as

promoted by the EIS.

Question 8: The CARB EO parts listing contain

information about what?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Part manufacturer catalog, part

listings, catalytic converters, the applicable vehicles for which it can be installed

Question 9: What are Grey Market Vehicles?

CORRECT ANSWER: Vehicles that were

manufactured for sale outside the U.S and imported into the US

Question 10: In the two speed idle inspection which test

comes first?

CORRECT ANSWER: 2500 RPM run for 30 seconds

Question 11: Vehicles 1976-1999 MY are subject to what

kind of emissions tailpipe test?

CORRECT ANSWER: Two speed idle

Question 12: On Bar 97 EIS selecting "G" or

"government" will chase the EIS to ask for what to input into the system?

  • | Page

CORRECT ANSWER: BAR FILE # (thereby

preventing a certificate of compliance from being issued) N/A

Question 13: What is required under visual inspection for

gasoline vehicles from 1975-1999?

CORRECT ANSWER: All of them (Crankcase

emission controls, TAC, EVAP, EGR, computers, sensors, switches, visible smoke, liquid fuel leaks, ignition spark controls)

Question 14: Star Station certification allows test and

repair stations to..?

CORRECT ANSWER: Issue certificates to gross

polluters, perform repairs, perform initial inspection, issue certificates to directed vehicles

Question 15: What are directed vehicles?

CORRECT ANSWER: Bar directs a portion of the

enhanced area fleet to star certified stations for certification

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

SMOG CHECK INSPECTOR EXAM CA LATEST UPDATE 140 QUESTIONS AND 100% VERIFIED CORRECT ANSWERS GUARANTEED A+ Question 1: What are two types of TSI (Two speed idle tests?) CORRECT ANSWER: 2500 rpm and I...

Get this document $30.00