SAFe 5.0 LPM Questions And Answers

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

SAFe 5.0 – LPM Questions And Answers

Question 1: How does the 'Portfolio Canvas' provide input to

the Solution Vision?

CORRECT ANSWER : Current state and the desired future

state for the portfolio

Question 2: What two SAFe roles do LPM work with at the

Portfolio layer?

CORRECT ANSWER : Enterprise Architect ; Epic Owners

Question 3: Why is the Enterprise Architect role a key

stakeholder in LPM?

CORRECT ANSWER : Enterprise architects work across

value streams and ARTs to help provide the strategic technical direction that can optimize portfolio outcomes. An Enterprise Architect often acts as an Epic Owner for enabler epics.

Question 4: What does a SAFe Lean Portfolio manage?

CORRECT ANSWER : One or more development value

streams

Question 5: What is a leadership activity of the Lean Agile

Center of Excellence (LACE)?

CORRECT ANSWER : Fostering Communities of Practice

Question 6: Which two events support the ALIGNMENT of

Strategy and Participatory Budgeting?

CORRECT ANSWER : Portfolio Synch ;

Participatory Budgeting (used with BO's)

Question 7: What is a LPM Self Assessment?

CORRECT ANSWER : A periodic assessment to measure and

improve Portfolio processes; Lean Portfolio Management strategy and investment funding, lean governance, agile program guidance and portfolio metrics.

Question 8: What are Lean Portfolio Metrics?

CORRECT ANSWER : Comprehensive but Lean set of

metrics that can be used to assess internal and external progress for the entire Portfolio.

Question 9: What is a key input in developing the portfolio

vision.

CORRECT ANSWER : The Portfolio Canvas

Question 10: What is one of the primary uses of the Portfolio

Canvas?

CORRECT ANSWER : The portfolio canvas defines the value

streams that are included in a SAFe portfolio, the value propositions and the solutions they deliver, the customers they serve, the budgets allocated to each value stream, and other key activities and events required to achieve the portfolio vision.

Question 11: Name one of the Agile PMO

responsibilities?(choose 1)

  • Identify value streams
  • moving to objective milestones
  • integrating activities at the team level
  • facilitating PI planning events

CORRECT ANSWER : b. moving to objective milestones

Question 12: in SAFe, what does the current state Portfolio

canvas represent?

CORRECT ANSWER : The as-is state for the portfolio

Question 13: Define Agile Portfolio Operations? (choose 3)

  • coordinate value streams
  • expedite enablers
  • support program execution
  • drive operational excellence

CORRECT ANSWER : a, c, d - coordinate value streams;

support program execution and drive operational excellence

Question 14: Which two Lean Portfolio Management (LPM)

practices will accelerate the flow of value to the customer?

CORRECT ANSWER : Control work in process with a

portfolio kanban system; and organize people around value streams/ARTs

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

SAFe 5.0 – LPM Questions And Answers Question 1: How does the 'Portfolio Canvas' provide input to the Solution Vision? CORRECT ANSWER : Current state and the desired future state for the portfoli...

Get this document $30.00