S-290 Final Exam Questions and Answers Already Passed
Question 1: T/F Topography can directly and indirectly
affect fuels and their availability for combustion.
CORRECT ANSWER : True
Question 2: Of the three primary environmental factors
that influence fire behavior, which is the least variable?
CORRECT ANSWER : Topography
Question 3: The least critical form of heat transfer that
influences rate of spread in a running wildland fire is:
CORRECT ANSWER: Conduction
Question 4: The point to which a combustible material
must be heated to produce self-sustaining combustion is
known as the:
CORRECT ANSWER : Ignition temperature
Question 5: Fireline intensity is dependent upon:
CORRECT ANSWER : All of the above (Fuel size, Fuel
moisture, Fuel temperature, Fuel compactness and arrangement)
Question 6: T/F Two requirements for long-range
spotting are wind and a well-developed convection column.
CORRECT ANSWER : True
Question 7: A fire that advances through canopies of
brush and trees is known as a:
CORRECT ANSWER : Crown fire
Question 8: Fire is burning in litter on top of the ground,
but occasionally carries into the crowns of individual trees, which produces burning embers that start new fires outside the fire perimeter.
CORRECT ANSWER : Surface fire with torching and
spotting
Question 9: Fire begins burning into the crowns and
spreads through the canopy. There is a sudden increase in fireline intensity where the fire controls its environment.At one point flames can be seen carried high into the convection column with a whirling motion.
CORRECT ANSWER : Ground fire with smoldering and
flare-ups (Note: This description aligns more with a
crown fire transition, but based on the provided answer, it’s interpreted as ground fire with flare-ups)
Question 10: T/F Upward moving air contracts and
warms.
CORRECT ANSWER : False
Question 11: As air sinks, it:
CORRECT ANSWER : Increases in pressure, warms, and
compresses
Question 12: Why do dry climates usually have lower
nighttime temperatures than humid climates?
CORRECT ANSWER : Because there is less water vapor
in the air to absorb and reflect heat back to the surface at night
Question 13: T/F On average the RH doubles with each
20°F decrease of temperature, or halves with each 20°F increase in temperature.
CORRECT ANSWER : True
Question 14: T/F The lowest RH occurs with the highest
temperature.
CORRECT ANSWER : True
Question 15: T/F RH is usually lower on north aspects.
CORRECT ANSWER : False
Question 16: T/F Cloudiness has little effect on relative
humidity and temperature.