Rio Salado BIO 202 Exam 1 Review Questions,

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Rio Salado BIO 202 Exam 1 Review () – Questions, Answers, and Rationale

Question 1: The major stimulus for release of parathyroid

hormone is

CORRECT ANSWER: humoral

Question 2: The anterior pituitary secretes all but

  • antidiuretic hormone
  • growth hormone
  • gonadotropins

D. TSH

CORRECT ANSWER : Antidiuretic hormone

Question 3: A hormone not involved in glucose metabolism is

CORRECT ANSWER: Aldosterone

Question 4: Parathyroid hormone

CORRECT ANSWER : demineralizes bone and raises blood

calcium levels

Question 5: Growth hormone

  • | Page

CORRECT ANSWER : Important anabolic hormone; many of

its effects mediated by IGFs

Question 6: Aldosterone and antidiuretic hormone

CORRECT ANSWER : Involved in water balance; cause the

kidneys to conserve water

Question 7: Prolactin

CORRECT ANSWER : Stimulates milk production

Question 8: Luteinizing hormone

CORRECT ANSWER : Tropic hormone that stimulates the

gonads to secrete sex hormones

Question 9: Oxytocin

CORRECT ANSWER : Increases uterine contractions during

birth

Question 10: T4 and T3

CORRECT ANSWER : Major metabolic hormones of the body

  • | Page

Question 11: Aldosterone

CORRECT ANSWER : Causes reabsorption of sodium ions by

the kidneys

Question 12: TSH

CORRECT ANSWER : Tropic hormone that stimulates the

thyroid gland to secrete thyroid hormone

Question 13: Antidiuretic hormone and oxytocin

CORRECT ANSWER : Secreted by the neurohypophysis

Question 14: A hypodermic injection of epinephrine would

CORRECT ANSWER : Increase heart rate, increase blood

pressure, dilate the bronchi, and decrease peristalsis

Question 15: Testosterone is to the male as what hormone is to

the female?

CORRECT ANSWER : Estrogen

Question 16: If anterior pituitary secretion is deficient in a

growing child, the child will

  • | Page

CORRECT ANSWER : Become a dwarf but have fairly normal

body proportions

Question 17: If there is adequate carbohydrate intake, secretion

of insulin results in

CORRECT ANSWER : Lower blood glucose levels, increased

cell utilization of glucose, and storage of glycogen

Question 18: Hormones..

CORRECT ANSWER: are carried to all parts of the body in

blood

Question 19: Some hormones act by

CORRECT ANSWER : Increasing the synthesis of enzymes,

converting an inactive enzyme into an active enzyme and affecting only specific target organs

Question 20: Absence of thyroxine would result in

CORRECT ANSWER : Depression of the CNS and lethargy

Question 21: Chromaffin cells are found in the

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Rio Salado BIO 202 Exam 1 Review () – Questions, Answers, and Rationale Question 1: The major stimulus for release of parathyroid hormone is CORRECT ANSWER: humoral Question 2: The anterior pitui...

Get this document $30.00