- | Page
RIGGING 101 FINAL EXAM
QUESTIONS WITH COMPL ETE
SOLUTIONS GRADED A+
Question 1: Oxygen bottles that are properly secured in a
rack or stand designed for lifting/handling would be considered a critical rigging option.
CORRECT ANSWER: false
Question 2: There are three slings hanging from a hook.
Each sling has the capacity of 2,000 pounds. What is the heaviest load that could be lifted using these slings if they were attached to a single point?
CORRECT ANSWER: 2,000 lbs
Question 3: The minimum depth of thread engagement
for a 1/2 inch eyebolt into a steel object is:
CORRECT ANSWER: 3/4"
- | Page
Question 4: Given a 1/2 in steel walled empty cylindrical
tank that is opened at one end, calculate its weight (round answer to the nearest hundred).
CORRECT ANSWER: 1800
Question 5: What markings are required on hoists?
CORRECT ANSWER: the manufacturer, model
number, rated load, and re-inspection due date
Question 6: Which of the following markings are required
on lashing?
CORRECT ANSWER: the reinspect due date, rated
load
Question 7: A motor that weighs over 80 of the capacity
of the rigging gear used in the rigging operation is considered a critical rigging operation is considered a critical rigging operation.
CORRECT ANSWER: false
- | Page
Question 8: Increasing the sling angle from horizontal
_______ the stress in the sling.
CORRECT ANSWER: decreases
Question 9: The area of this triangle with dimensions
given in feet is:
CORRECT ANSWER: 24 sqft
Question 10: What is the minimum grade of chain
required for chain slings?
CORRECT ANSWER: grade 80
Question 11: Two people should be used to pull the hand
chain of a manual chain hoist when it gets too hard for on person to pull.
CORRECT ANSWER: false
Question 12: Sling angle stress could contribute to an
overload even if the slings selected had enough capacity to carry the total load weight.
- | Page
CORRECT ANSWER: true
Question 13: Which of the following attachment points
can be used at full capacity when pulled at any angle from vertical?
CORRECT ANSW ER: swivel hoist rings
Question 14: To find sling angle stress...
CORRECT ANSWER: multiply the weight in the
attachment point with the angle factor
Question 15: Who is required to perfom an inspection
prior to using rigging gear, and what is this inspection called?
CORRECT ANSWER: the user, pre-use inspection
Question 16: Detailed written procedures are required for
every rigging operation.