RHIT Exam Prep Practice Questions

Study Guides Aug 1, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

RHIT Exam Prep Practice Questions (Data Analysis and Management)

(1) A critical early step in designing an EHR is to develop a(n) ________in which the characteristics of each data element are defined.

  • Accreditation manual
  • Core content
  • Continuity of care record
  • Data dictionary
  • (Ans- D) Data dictionary

(2) Once hospital discharge abstract systems were developed and their ability to provide comparative data to hospitals was established, it became

necessary to develop:

  • Data sets
  • Data elements
  • Electronic data interchange
  • Bills of mortality
  • (Ans- A) Data sets

(3) In healthcare, data sets serve two purposes. The first is to identify data

elements to be collected about each patient. The second is to:

  • Provide uniform data definitions
  • Guide efforts toward computerization
  • Determine statistical formulas
  • Provide a research database
  • (Ans- A) Provide uniform data definitions

  • / 3

(4) A health information technician is responsible for designing a data collection form to collect data on patients in an acute-care hospital. The first

resource that she should use is:

A) UHDDS

B) UACDS

C) MDS

D) ORYX

(Ans- A) UHDDS

(5) Which of the following is NOT a characteristic of the common healthcare data sets such as UHDDS and UACDS?

  • They define minimum data elements to be collected
  • They provide a complete and exhaustive list of data elements that must
  • be collected

  • They provide a framework for data collection to which an individual
  • facility can add data items

  • The federal government recommends, but does not mandate,
  • implementation of most of the data sets (Ans- B) They provide a complete and exhaustive list of data elements that must be collected

(6) In a paper-based system, the completion of the chart is monitored in a special area of the HIM department called the ______ file.

  • Incomplete record
  • Permanent
  • Temporary
  • Remote storage
  • (Ans- A) Incomplete record

  • / 3

(7) Consider the following sequence of numbers. What filing system is being used if these numbers represent the health record numbers of three records filed together within the filing system?

36-45-99

37-45-99

38-45-99

  • Straight numerical
  • Terminal digit
  • Middle digit
  • Unit
  • (Ans- B) Terminal digit

(8) The MPI is necessary to physically locate health records within the

paper-based storage system for all types of filing systems, EXCEPT:

  • Alphabetical
  • Middle digit
  • Terminal digit
  • Straight numerical
  • (Ans- A) Alphabetical

(9) The RHIT supervisor for the filing and retrieval section of Community Clinic is developing a staffing schedule for the year. The clinic is open 260 days per year and has an average of 600 clinic visits per day. The standard for filing records is 60 per hour. The standard for retrieval of records is 40 records per hour. Given these standards, how many filing hours will be required daily to retrieve and file records for each clinic day?

  • 6 hours per day
  • 10 hours per day
  • 15 hours per day
  • 25 hours per day
  • (Ans- D) 25 hours per day

  • / 3

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 1, 2025
Description:

RHIT Exam Prep Practice Questions (Data Analysis and Management) A critical early step in designing an EHR is to develop a(n) ________in which the characteristics of each data element are defined. ...

Get this document $30.00