RECA Residential Exam Questions and Answers

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

RECA Residential Exam Questions and Answers 100% Pass

Question 1: What are the key elements of fiduciary

representation?

CORRECT ANSWER : Trust and confidence, best interests,

loyalty

Question 2: What are the 5 Ds of Role Clarity?

CORRECT ANSWER : 1. Discuss 2. Determine 3. Document 4.

Disclose 5. Do

Question 3: What must be disclosed in writing according to the

guidelines?

CORRECT ANSWER : - the nature of services provided -

whether professional has entered into representation relationship with other party - any conflicts of interest - any other facts that may influence consumers decision to proceed with relationship

  • | Page

Question 4: What is the purpose of the written disclosures

mentioned above?

CORRECT ANSWER : made to clarify and provide proof of

understanding in event issues or disputes arise

Question 5: What is the difference between a Written Service

Agreement and Customer Acknowledgement Forms?

CORRECT ANSWER : Written Service Agreement - when

consumer chooses a representation relationship - becomes a client - provide signed copy to brokerage Customer Acknowledgement Forms - non-representation relationship - becomes a customer - provide signed copy to brokerage

Question 6: What does PIPEDA stand for and what is it?

CORRECT ANSWER : PIPEDA - Federal legislation

Question 7: What is PIPA and what does it regulate?

  • | Page

CORRECT ANSWER : PIPA - Alberta's legislation, how private

organizations use and disclose personal information.

Question 8: What is a Power of Attorney and what are its basic

requirements?

CORRECT ANSWER : a legal document authorizing someone

to act on your behalf - must be 18 - POA must be written, dated and signed by both donor and witness - donor must be mentally capable or contract is void - only effective as long as donor is alive, will takes effect once death

Question 9: What are the different types of Power of Attorney

and their characteristics?

CORRECT ANSWER : General POA - has no limits on powers

of the attorney - can make all decisions regarding financial and legal affairs - exception where the donor resides and health care Special POA - make certain decisions - also called limited POA

  • may grant authority to oversee sale, deals with land - must be
  • registered on Certificate of Title

  • | Page

Immediate POA - takes effect as soon as POA is signed, dated and witnessed - terminates upon loss of mental capacity or death Enduring POA - immediately upon being signed, dated and witnessed - continues if donor becomes incapable, mentally incapacitated - must include statement whether it takes effect immediately and continues...

Question 10: What is a Judicial Sale?

CORRECT ANSWER : Court ordered sale usually as a way to

resolve legal matters - primary debt recovery method for default mortgages

Question 11: What is Foreclosure?

CORRECT ANSWER : legal action supervised by the court

following a default on the mortgage. - transfers the real property from the borrower to the lender and erases interests on title.

Question 12: What is the Alberta Building Code?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

RECA Residential Exam Questions and Answers 100% Pass Question 1: What are the key elements of fiduciary representation? CORRECT ANSWER : Trust and confidence, best interests, loyalty Question 2: W...

Get this document $30.00