- | Page
REAL OSHA 500 EXAM QUESTIONS
WITH CORRECT ANSWERS
Question 1: What is ANSI?
CORRECT ANSWER: American National Standards
Institute
Question 2: Who is an Authorized Person?
CORRECT ANSWER: A person approved or assigned
by the employer to perform a specific type of duty or duties
Question 3: What is NIOSH?
CORRECT ANSWER: National Institute for
Occupational Safety and Health
Question 4: What is the purpose of OSHA?
CORRECT ANSWER: To reduce workplace hazards
Question 5: What is an Occupational Safety and Health
Standard?
- | Page
CORRECT ANSWER: A standard which requires to
provide safe or healthful employment or places of employment
Question 6: Who is covered by the Occupational Safety
and Health Act?
CORRECT ANSWER: Every working man and woman
in the nation safe and healthful working conditions.
Question 7: What does the General Duty clause of the
Occupational Safety and Health Act (OSH Act) state?
CORRECT ANSWER: Employer is required to provide
his/her employees with a workplace that is "free from recognized hazards that are causing or are likely to cause death or serious harm" to employees.
Question 8: What are the types of OSHA inspections?
CORRECT ANSWER: 1. Imminent danger inspections
- Catastrophic and fatal accident inspections
- Employee complaint inspections
- | Page
- Programmed high hazard inspections
- Re-inspections
Question 9: What types of violations and penalties may
OSHA issue following an inspection?
CORRECT ANSWER: 1. Other-than-serious violation
- Serious violation
- Willful violation
- Repeated violation
- Failure to abate
Question 10: What are workers' rights and
responsibilities?
CORRECT ANSWER: 1. Reading and understanding
safety materials, following safe procedures, wearing the property gear, and reporting hazardous conditions in the workplace.
- To Identify and correct problems in their workplaces,
working with their employers to correct these problems whenever possible.
- | Page
- To complain to OSHA in person, by telephone, fax,
- To seek safe and healthful working conditions without
mail or electronic correspondence via the OSHA website about workplace conditions that threaten their health or safety.
being disciplined or fired by their employer.
Question 11: What is a Competent person?
CORRECT ANSWER: A person capable of identifying
existing and predictable hazards in the work environment that are unsanitary, hazardous or dangerous to employees and who is authorized to correct hazards.
Question 12: What is a Confined space?
CORRECT ANSWER: Any space having a limited
means of egress including, but not limited to, storage tanks, process vessels, bins, boilers, ventilation or exhaust ducts, sewers, underground utility vaults, tunnels, pipelines and open top spaces more than four feet in depth such as pits, tubs, vaults and vessels.