PSI: LIFE, ACCIDENT, AND HEALTH

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

PSI: LIFE, ACCIDENT, AND HEALTH

PRACTICE EXAM

Question 1: Under the misstatement of age or gender

provision, what happens if it is determined at death that the insured's age or gender was misstated on a life insurance policy application?

CORRECT ANSWER : Benefits are adjusted to an amount

that the premium would have purchased at the correct age or gender.

Question 2: Which of the following must be given to the

insurer within 20 days after occurrence or commencement of any loss covered by the policy, or as thereafter as is reasonably possible?

CORRECT ANSWER : Notice of claim.

Question 3: When will a policy pay on a UCR basis?

CORRECT ANSWER: When particular benefits are not

listed on a payment schedule.

Question 4: All of the following are non-forfeiture options

EXCEPT

CORRECT ANSWER : Cash dividend option.

Question 5: What happens when the lifetime maximum

benefit limit has been reached?

CORRECT ANSWER : The insured will pay all of the

remaining medial costs for as long as the policy is in force.

Question 6: Whose responsibility is it to make sure that the

company is notified of a death claim at the earliest possible opportunity (in most cases)?

CORRECT ANSWER : The producer.

Question 7: What is the waiver of premium provision?

CORRECT ANSWER : In a long term care contract, the

premium is waived after the insured has been confined for a specific period of time.

Question 8: All of the following are common exclusions from

loss found in disability income policies EXCEPT for that incurred while?

CORRECT ANSWER : Committing a misdemeanor

Question 9: Which is a disadvantage to a flexible premium

annuity?

CORRECT ANSWER : The actual amount of the annuity

benefit cannot be determined in advance.

Question 10: What does coinsurance mean?

CORRECT ANSWER : The insurer and the insured share

expenses over the deductible.

Question 11: Under normal conditions which of the following

is TRUE for proof of loss when a single loss is claimed?

CORRECT ANSWER : The insured has 90 days from the

date of loss to provide proof of loss.

Question 12: Which one of the following represents an

advantage of obtaining a policy loan versus a withdrawal?

CORRECT ANSWER : The loan is not taxed while a

withdrawal is taxed for amounts above the contract cost basis.

Question 13: All of the following statements define

preexisting conditions EXCEPT?

CORRECT ANSWER : Any chronic health condition that

presents symptoms and which was unknown at the time of application.

Question 14: Which is the difference between participating

and non-participating?

CORRECT ANSWER : Participating policies pay dividends

while non-participating policies do not.

Question 15: How does the per captia rule apply to proceeds

from a life insurance policy?

CORRECT ANSWER : The proceeds are divided equally

among living primary beneficiaries.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

PSI: LIFE, ACCIDENT, AND HEALTH PRACTICE EXAM Question 1: Under the misstatement of age or gender provision, what happens if it is determined at death that the insured's age or gender was misstated...

Get this document $30.00