PROFESSIONAL HOME IN SPECTOR EXAM

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

PROFESSIONAL HOME IN SPECTOR EXAM

NHIE - TREC QUESTIONS WITH CORRECT

ANSWERS

Question 1: The inspector is not required to determine

____ ___ of any system or component.

  • Years of age
  • Life expectancy
  • Make model

CORRECT ANSWER: Life expectancy

Question 2: Horizontal waste pipe should slope ____ inch

per foot

CORRECT ANSWER: 1/4" per foot if < 3 inch pipe.

1/8" per foot if > or = to 3 inch pipe

Question 3: Drip screed

CORRECT ANSWER: Also called weep screed. Used

at the base/bottom of stucco walls to release moisture.

Question 4: Pressure Vacuum Breaker (PVB)

CORRECT ANSWER: Used for Backflow Prevention.

Lawn Irrigation systems: installed vertically 6 to 12

inches above highest outlet/emitter and before the irrigation system valves.

Question 5: Lintel

CORRECT ANSWER: L shaped steel installed to

support brick veneer above openings such as windows and doors. Should bear on 6 inches or greater of the supporting veneer. Rusted lintels may expand and cause cracks around openings.

Question 6: Guardrail for decks and patios

CORRECT ANSWER: A deck 30" above grade

requires a guardrail. Required if deck is > or = to 30 inches above grade. Balusters and openings should not exceed 4 inches in diameter. Rail height must be > or = to 36 inches from deck.

Question 7: Minimum overlap on vertically installed

fiber cement siding

CORRECT ANSWER: 1 1/4 inches overlap, and blind

nailing recommended

Question 8: Distance required between wall cladding and

roof covering materials?

CORRECT ANSWER: 1" to 2" (1 inch minimum, some

local code is 2")

Question 9: What is the concern with a Double sided key

lock deadbolt

CORRECT ANSWER: All means of egress (escape),

must be operable from the inside without special knowledge or tools. A keyed lock is a danger.

Question 10: Fiberglass shingle roof that is 5 years old is

losing granular and cupping. Attic insulation and venting is adequate. What is the most reasonable explanation?

CORRECT ANSWER: Improper installation. Sealing

strip or nailing was not done properly.

Question 11: What is the last part to fail in a slate roof

system?

CORRECT ANSWER: The slate itself. Flashings

eventually wear out, but long before the slate.

Question 12: Metal roof has minor rust in spots. What is

the corrective action?

CORRECT ANSWER: Removing the rust, priming and

painting.

Question 13: What type of flashing is found on a gable

edge?

CORRECT ANSWER: Rake edge or edge flashing. A

gable Edge is called a rake.

Question 14: Which construction framing provides fire

blocking?

CORRECT ANSWER: a platform-framed structure

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

PROFESSIONAL HOME IN SPECTOR EXAM NHIE - TREC QUESTIONS WITH CORRECT ANSWERS Question 1: The inspector is not required to determine ____ ___ of any system or component. - Years of age - Life expect...

Get this document $30.00