Practice RBC 2 Test
Question 1: Two men argued over the final results of the
football game. The first man didn't think his friend knew what he was talking about and spit at him; the spittle landed on his friend's shirt. What crime, if any, occurred?
CORRECT ANSWER : The first man has committed the
crime of battery because he made contact even though he caused no harm. - Misd.
Question 2: A woman walked into the local bar and saw her
boyfriend with another woman. She went to the table and hit him on the head. He fell off his barstool, struck his head on the floor and was knocked unconscious. What crime, if any, occurred?
CORRECT ANSWER : battery causing/inflicting serious
bodily injury. - Felony
Question 3: Two men were arguing during a baseball game.
One man picked up a baseball bat and swung at the other man. The second man ducked to avoid being hit on the head.The first man only committed assault because he did not actually hit the second man. True/False
CORRECT ANSWER : False - assault with a deadly weapon
because he attempted to cause harm by using the bat as a weapon. (BGI only needs to be likely)
Question 4: During a bar fight, a man stabbed another man in
the arm with a knife. The first man has committed the crime of assault with a deadly weapon. True / false
CORRECT ANSWER : True
Question 5: A young man walking in a gang area is
confronted by four other young men. The four shoved him to the ground and kicked him until he was unconscious. The officer arrested the four men for assault with a deadly weapon. Did the officer act appropriately?
CORRECT ANSWER : Yes - The four committed assault
with force likely to produce great bodily injury. (the last crime element)
Question 6: A paraplegic adult required home care. The
caretaker arrived every morning to dress the paraplegic and clean the apartment. The caretaker saw a wad of money in the dresser drawer. One day, after completing the daily tasks, he
took the cash and left the apartment. What crime, if any, occurred?
CORRECT ANSWER : dependent adult abuse - he stole the
money. The amount of money will determine whether the crime is a felony or misdemeanor.
Question 7: As a 67-year-old woman became more senile, she
became more demanding. One day she demanded repeatedly to have her hair brushed. Her daughter brushed it again and again and became increasingly frustrated. Finally, the daughter got so frustrated, after the mother asked her to brush her hair again, that she hit her mother repeatedly with the brush. The daughter did not commit a crime. True / False
CORRECT ANSWER : False - elder abuse because she
caused her mother physical pain.
Question 8: A hitchhiker was picked up by a passing driver.
As he entered the car, the hitchhiker asked the driver to drop him off at a specific location. The driver agreed initially, but later drove past the specified location in spite of the hitchhiker's protests. The driver took the hitchhiker to another location against the hitchhiker's will, refused to stop, and
refused to let him out of the car when he asked to leave. Has a crime been committed?
CORRECT ANSWER : kidnapping (felony) because the
hitchhiker's consent was withdrawn when he wanted to get out, but the driver refused.
Question 9: A man wanted to date a coworker. One day in the
company parking lot, he saw her next to her car which had a flat tire. The man offered to give her a ride to the gas station.When she refused, he grabbed her, shoved her into the car, locked the doors, and drove until they entered another state.The man committed false imprisonment. true/false
CORRECT ANSWER : False- kidnapping (felony)
Question 10: During a break in courtroom proceedings, two
attorneys entered an empty elevator. Without warning, the defense attorney pushed the emergency button and began to harass the prosecuting attorney about a suspected ethics violation. When the prosecutor demanded to get off the elevator, the defense attorney refused to reactivate it. has a crime occurred?