PGA Level 3 Study Guide - 3.0 Questions and Answers Already Passed
Question 1: How is the transfer effect most likely to
influence the situation where a player with an over-the- top downswing has been taught to drop the club below the shaft plane?
CORRECT ANSWER : Their neural pathways may
negatively transfer or interfere with the performance of the new swing.
Question 2: Does cognitively rehearsing procedural skills
at a faster rate before physically performing them interfere with the benefits of mental practice?
CORRECT ANSWER : False, Practicing at a faster rate
helps remember the steps they need to perform.
Question 3: What is one misconception regarding who is
best qualified to teach people with a disability or injury to play golf?
CORRECT ANSWER : That teaching/coaching must
come from a person from outside golf. PGA pros can teach players on any skill level, any age/body type, and regardless of ability.
Question 4: What is the four-stage sequence for
correcting problem solving?
CORRECT ANSWER : 1. Joint problem solving. 2.
Reinforced problem solving. 3. Final decision making. 4.Termination of employment.
Question 5: What are the four delegation strategies?
CORRECT ANSWER : Involving (Experienced &
Resistant), Supporting (Experienced & Enthusiastic), Convincing (Inexperienced & Resistant), Directing (Inexperienced & Enthusiastic)
Question 6: What is an example of a pre-swing
adjustment?
CORRECT ANSWER : Posture, ball position, grip,
alignment
Question 7: What adjustments are recommended prior to
making in-swing adjustments?
CORRECT ANSWER : Pre-swing
Question 8: How can a student overcome negative effect
or interference in competitive pressure situations?
CORRECT ANSWER : Increase practice under pressure
& playing conditions
Question 9: What is lacking when newly introduced
swing changes are lost between lessons?
CORRECT ANSWER : Practice/play
Question 10: What types of changes are easiest to learn
and often result in rapid improvement in performance?
CORRECT ANSWER : Pre-swing corrections
Question 11: What is the most important shot in golf?
CORRECT ANSWER : The next one
Question 12: What is one way that players can achieve
realistic goals?
CORRECT ANSWER : Set realistic goals
Question 13: What is recommended immediate post-shot
means for controlling one's emotions following a poor shot?
CORRECT ANSWER : Post-shot routine
Question 14: What do pre- and post-shot routines
provide?
CORRECT ANSWER : Stay in present/manage emotions
Question 15: What pre-shot routine problem could cause
a poor shot outcome?
CORRECT ANSWER : Club, distance, target, alignment,
ball position