- | Page
ONS/ONCC CHEMOTHERAP Y
IMMUNOTHERAPY CERTIF ICATE
EXAM WITH 100% CORRECT
ANSWERS
Question 1: 3 major phases of cell division:
CORRECT ANSWER : Interphase, Mitotic phase,
Cytokinesis
Question 2: 3 steps of interphase:
CORRECT ANSWER : First growth phase (G1),
Synthesis phase (S phase), Second growth phase (G2)
Question 3: 4 phases of mitosis:
CORRECT ANSWER : Prophase, Metaphase, Anaphase,
Telophase
Question 4: Innate immunity: CORRECT ANSWER : Non-specific response, either:
- Barrier (skin, mucous membranes, flora of skin/gut)
- | Page
- Cellular components (phagocytes, natural killer cells,
granulocytes, macrophages)
Question 5: Adaptive immunity:
CORRECT ANSWER : Follows innate immunity if
unsuccessful. Memory immunity, including:
- Humoral immunity (production of antibodies or
- Cell-mediated immunity (dependent upon T cells)
- Regulatory T-cells (prevent autoimmune reactions and
immunoglobulins)
limit inflammatory responses)
Question 6: Define mutations
CORRECT ANSWER : Variations in the nucleotide
sequence of a gene
Question 7: 3 main goals of treatment:
CORRECT ANSWER : Cure, Control, Palliation
Question 8: Define neoadjuvant therapy
- | Page
CORRECT ANSWER : Treatment is given prior to
surgery to shrink the tumor
Question 9: Define adjuvant therapy
CORRECT ANSWER : Additional cancer treatment
given after the primary treatment to lower the risk that the cancer reoccurs
Question 10: Define conditioning/preparative therapy
CORRECT ANSWER : Treatments used to prepare a
patient for stem cell transplantation
Question 11: 2 types of conditioning therapies:
CORRECT ANSWER : Myeloablative,
Nonmyeloablative
Question 12: Define dose density
CORRECT ANSWER : Drug dose per unit of time
Question 13: Define dose intensity
- | Page
CORRECT ANSWER : Amount of drug delivered over
time
Question 14: How is relative dose intensity (RDI)
calculated?
CORRECT ANSWER : By comparing the dose that the
patient ACTUALLY received to the planned dose of the standard regimen
Question 15: How do alkylating agents work?
CORRECT ANSWER : By causing a break in the DNA
helix strand, interfering with DNA replication and causing cell death
Question 16: 3 subcategories of alkylating agents:
CORRECT ANSWER :
- Nitrogen mustards
- Platinum-based agents (do not possess an alkyl group
- Nitrosoureas
but still termed alkylating agents as they work similarly)