OMES CPO TEST QUESTIONS AND

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

OMES CPO TEST QUESTIONS AND

ANSWERS

Question 1: Purchasing, renting leasing or otherwise

acquiring any supplies, services or construction; includes all functions that pertain to the acquisition, including description of requirements, selection & solicitation of sources, preparation & award of contract, & all phases of contract administration

CORRECT ANSWER : Procurement

Question 2: Each party must act with honesty & integrity &

should not attempt to deceive or defraud another party

CORRECT ANSWER : Good Faith

Question 3: "An individual's obligation to serve the best

interests of selected stakeholders [taxpayers], especially those of their employer [the state]" - NASPO

CORRECT ANSWER : Fiduciary Duty

Question 4: Satisfy the minimum need of the organization

CORRECT ANSWER : Primary objective of public

procurement

Question 5: Making solicitations unnecessarily restrictive and

"bundling" items or services so that smaller bidders are

unable to compete Ex: Requiring a statewide 2-hour response

time on a maintenance contract that restricts the award to one vendor. A multiple-award option increases competition.

CORRECT ANSWER : Barriers to maximum competition that

disenable smaller bidders to compete

Question 6: § In the private sector, a buyer can do whatever is

not prohibited by law § In the public sector, a buyer can do ONLY what is authorized by law and implementing rules

CORRECT ANSWER: Private sector vs. public sector

procurement

Question 7: Sign a sole source/sole brand certification

CORRECT ANSWER : State Agency Chief Administrative

Officer (CAO)

Question 8: The agency must contact property distribution to

determine property availability.

CORRECT ANSWER : In order to acquire surplus property

Question 9: Written with a provision and a specific period

allowing state agencies to place orders as acquisitions are needed.

CORRECT ANSWER : Statewide contract

Question 10: Procurements that are made under the State Use

Act are listed this way.

CORRECT ANSWER : Exempt from Bid

Question 11: Any amount can be used to create this.

CORRECT ANSWER : The dollar threshold for a mandatory

statewide contract

Question 12: The bidder must have the financial resources to

complete the contracted work.

CORRECT ANSWER : A determination of bidder

"responsibility" made by the contracting officer when choosing a bidder.

Question 13: What happens when any of the bid

specifications are used by the bidder.

CORRECT ANSWER : Disqualified Bidder

Question 14: In a solicitation the evaluation criteria for the

award informs prospective bidders.

CORRECT ANSWER : The basis for contract award decisions

Question 15: During the solicitation process the contracting

officer does this between suppliers and agency personnel

CORRECT ANSWER : Limit contact

Question 16: Something applied against a bidder whose home

jurisdiction has preference

CORRECT ANSWER : Reciprocity

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

OMES CPO TEST QUESTIONS AND ANSWERS Question 1: Purchasing, renting leasing or otherwise acquiring any supplies, services or construction; includes all functions that pertain to the acquisition, in...

Get this document $30.00