- | Page
NSG552 PSYCHOPHARMAC OLOGY
EXAM 1 |91 QUESTIONS AND
ANSWERS
Question 1: What are the 6 general principles of
psychopharmacological treatment?
CORRECT ANSWER : Safety, Tolerability, Efficacy,
Practicality, Treatment accessibility, Treatment compliance
Question 2: Define First-generation antipsychotics
CORRECT ANSWER : Referred to as Typical
Antipsychotics. Most have strong bond with D2 receptors only, cause EPS symptoms faster due to prolonged receptor dissociation, have more dangerous side effect profiles, have been around longer, more effective at treating positive symptoms, less expensive. (Ex.Haloperidol, Chlorpromazine, Thioridazine, Fluphenazine)
- | Page
Question 3: Define Second-generation antipsychotics
CORRECT ANSWER : Referred to as Atypical
Antipsychotics. Most have a weak bond with D2 receptors and block serotonin receptors leading to anti- depressive and anxiolytic effects. They cause less EPS due to rapid receptor disassociation which leads to rapid dopamine neurotransmission. Have less dangerous side effect profiles but can cause metabolic syndromes, have been around shorter time, more expensive, more effective at treating negative symptoms but can treat positive symptoms as well, long-acting injections available for several of these. (Ex. Risperidone, Clozapine, Quetiapine, Aripiprazole, Ziprasidone)
Question 4: What antipsychotic medication is likely to
have the least amount of weight gain?
CORRECT ANSWER : Ziprasidone
- | Page
Question 5: What antipsychotic medication is least likely
to result in metabolic syndrome?
CORRECT ANSWER : Haloperidol
Question 6: What antipsychotic medications are least
likely to cause increased prolactin?
CORRECT ANSWER : Aripiprazole, Asenapine,
Clozapine, Quetiapine, Olanzapine
Question 7: What antipsychotic medications are least
likely to cause QT elongation?
CORRECT ANSWER: Haloperidol, Olanzapine,
Aripiprazole
Question 8: What antipsychotic medications are least
likely to cause EPS?
- | Page
CORRECT ANSWER : Clozapine, Quetiapine
Question 9: What are the four steps to monitor for
metabolic syndrome?
CORRECT ANSWER : 1) Obtain Baseline -> weight,
BMI, fasting glucose and lipids, BP, EKG 2) Recheck weight+BMI at 4 weeks, 8 weeks, 12 weeks,
- months, quarterly, and annually
3) Check fasting glucose and lipids at Biannually 4) If metabolic syndrome is suspected then switch agents, lower dose, and/or add metformin