NJ BOATING EXAM LAT EST

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

NJ BOATING EXAM (LAT EST

UPDATE) VERIFIED ANSWERS BY

EXPERT

Question 1: How should a boat's registration number and

validation decal be displayed?

CORRECT ANSWER: on both sides of the bow

Question 2: What are the most important factors in

choosing a PFD?

CORRECT ANSWER: weight and chest size

Question 3: What information is on the capacity plate?

CORRECT ANSWER: number of people, max weight,

sometimes max horsepower

Question 4: What is the best way to find out about local

hazards?

CORRECT ANSWER: nautical chart

  • | Page

Question 5: What is the minimum age to operate a PWC?

CORRECT ANSWER: 16 years old

Question 6: What type of PFD turns most people face up?

CORRECT ANSWER: off-shore PFD (type 1)

Question 7: Who is responsible for making sure

passengers know all safety information?

CORRECT ANSWER: the operator

Question 8: What is the best place to store a fire

extinguisher?

CORRECT ANSWER: in an easily accessible place

Question 9: When should a life jacket be discarded and

replaced?

CORRECT ANSWER: when it is torn

  • | Page

Question 10: What effect does alcohol have on operating

a vessel?

CORRECT ANSWER: increases the likelihood of an

accident

Question 11: In federally controlled waters, what

equipment is required on an 18 foot boat?

CORRECT ANSWER: USCG approved visual distress

signal, PFD, throwable device

Question 12: What sound producing device is required on

an 18 ft boat in NJ waters?

CORRECT ANSWER: horn or whistle

Question 13: What factors provide warning of dangerous

weather?

CORRECT ANSWER: dark clouds and shifting winds

Question 14: What is part of a regular engine maintenance

program?

  • | Page

CORRECT ANSWER: check the oil

Question 15: With respect to the wind or current, how

should you approach the dock?

CORRECT ANSWER: into the wind

Question 16: What should you do before fueling?

CORRECT ANSWER: stop the engine, close all

doors/windows/hatches

Question 17: Where should the trailer be located when

loading gear?

CORRECT ANSWER: well away from the dock

Question 18: How to avoid propeller strikes when

boarding?

CORRECT ANSWER: turn off engine

Question 19: What is a reason why boat operators would

be directed to shore?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

NJ BOATING EXAM (LAT EST UPDATE) VERIFIED ANSWERS BY EXPERT Question 1: How should a boat's registration number and validation decal be displayed? CORRECT ANSWER: on both sides of the bow Question ...

Get this document $30.00