NHA Phlebotomy Exam
Question 1: What are the two types of circulation in the heart?
CORRECT ANSWER : Pulmonary Circulation & Systemic
Circulation
Question 2: What does the Pulmonary Circulation System do?
CORRECT ANSWER : Carries deoxygenated blood from the
right ventricle to the lungs
Question 3: What does the Systemic Circulation System do?
CORRECT ANSWER : Carries oxygenated blood from the
left ventricle throughout the body
Question 4: What are the two right valves of the heart?
CORRECT ANSWER : Tricuspid Valve & Pulmonic Valve
Question 5: What are the two left valve of the heart?
CORRECT ANSWER : Mitral Valve & Aortic Valve
Question 6: What are the three layers of the heart?
CORRECT ANSWER : Epicardium, Myocardium,
Endocardium
Question 7: What are the eight blood vessels?
CORRECT ANSWER : Aorta, Arteries, Arterioles,
Capillaries, Venules, Veins, Superior Vena Cava and Inferior Vena Cava
Question 8: How many liters of blood is in the average adult
body?
CORRECT ANSWER : 5-6 liter of blood
Question 9: Plasma is the____ portion of the blood.
CORRECT ANSWER : Liquid
Question 10: Formed element is the ______ portion of the
blood.
CORRECT ANSWER: Cellular
Question 11: What does formed elements consist of?
CORRECT ANSWER : Erythrocytes, Leukocytes,
Thrombocytes
Question 12: What are the five Leukocytes?
CORRECT ANSWER : Neutrophils, Lymphocytes,
Monocytes, Eosinophils, Basophils
Question 13: What is another name for Leukocytes?
CORRECT ANSWER : White Blood Cells (WBC)
Question 14: Define Hemostasis
CORRECT ANSWER : The process by which the blood
vessels are repaired after an injury
Question 15: What are the four stages of hemostasis?
CORRECT ANSWER : Vascular Phase, Platelet Phase,
Coagulation Phase, Fibrinolysis
Question 16: Explain the Vascular Phase of Hemostasis.
CORRECT ANSWER : 1st step in Hemostasis. Injury to
blood vessels cause the blood vessels to construct and slow down the blood flow
Question 17: Explain the Platelet Phase of Hemostasis.
CORRECT ANSWER : 2nd step in Hemostasis. Platelets
adhere to injured endothelial lining. This forms aggregation
Question 18: Define Aggregation.
CORRECT ANSWER : A temporary platelet plug formed
during the platelet phase of hemostasis
Question 19: Explain the Coagulation Phase of Hemostasis.
CORRECT ANSWER : 3rd step in Hemostasis. Converts
temporary platelet plug into a fibrin clot
Question 20: Explain Fibrinolysis in Hemostasis.
CORRECT ANSWER: 4th step in Hemostasis. The
breakdown and removal of the fibrin clot