NEC PRACTICAL PRACTICE TEST PART

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

NEC PRACTICAL PRACTICE TEST (PART

2) QUESTIONS AND ANSWER S WITH

SOLUTIONS

Question :1) The total rating of a cord and plug connected

room air conditioner must not exceed ______ of the rating of a branch circuit where lighting outlets, other appliances, or general use receptacles are also supplied (a) 75% (b) 50% (c) 100% (d) 80%

Correct answer:b. 50%

Question :2) Except for storable pools, fixed or stationary

equipment other than an underwater luminaire cord must not

exceed ____ in length:

(a) 4.5 ft (b) 2.5 ft (c) 5 ft (d) 3 ft

Correct answer:d. 3 ft

Question :3) Receptacles located more than _____ above the

floor are not required to be tamper resistant:

(a) 4.5 ft

(b) 5.5 ft (c) 4 ft (d) 6 ft

Correct answer:b. 5.5 ft

Question :4) The feeder circuit for a mobile or a mobile or

manufactured home must be rated at not less than ____ at

120/240V

(a) 100 A (b) 50 A (c) 75 A (d) 200 A

Correct answer:a. 100 A

Question :5) ______ circuit breakers or sets of fuses are

acceptable as over current device to provide overload

protection in one family dwellings:

(a) 2 to 6 (b) 2 to 12 (c) 4 to 6 (d) 4 to 12

Correct answer:a. 2 to 6

Question :6) At least _____ of free conductor, measured from

the point in the box where it emerges from its raceway or

cable sheath shall be left at each outlet, junction and switch

point:

(a) 5 in (b) 4 in (c) 6 in (d) 3 in

Correct answer:c. 6 in

Question :7) Splices and taps must be accessible and must

not fill raceway to more than _____ of its cross-sectional

area:

(a) 100% (b) 80% (c) 75% (d) 50%

Correct answer:c. 75%

Question :8) A two pole circuit breaker or fusible switch

shall be considered as _____ over current devices:

(a) One (b) Two (c) Four (d) Three

Correct answer:b. Two

Question :9) _____ is the maximum approved electrical trade

size for PVC conduit:

(a) 6 in (b) 0.5 in (c) 2 in (d) 4 in

Correct answer:a. 6 in

Question :10) The overhead service conductors above a roof

with a slope of at least 4.in in 12.in have a minimum

clearance of ______:

(a) 5 ft (b) 2.5 ft (c) 4 ft (d) 3 ft

Correct answer:d. 3 ft

Question :11) A switch or circuit breaker enclosure may be

used as a raceway if the conductor fill doesnot exceed _____

:

(a) 40% (b) 80% (c) 75% (d) 50%

Correct answer:a. 40%

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

NEC PRACTICAL PRACTICE TEST (PART 2) QUESTIONS AND ANSWER S WITH SOLUTIONS Question :1) The total rating of a cord and plug connected room air conditioner must not exceed ______ of the rating of a ...

Get this document $30.00