NAPSRX CNPR EXAM 160

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

NAPSRX CNPR EXAM |160

QUESTIONS WITH 100% CORRECT

ANSWERS (REVISED 18TH

EDITION) |VERIFIED | UPDATED

Question 1: What does a STAT order mean?

CORRECT ANSWER: a drug needed immediately and

given only once

Question 2: What information does the overdosage

section of the labeling provide?

CORRECT ANSWER: signs, symptoms and treatment

of acute overdoses

Question 3: Types of drug-drug interactions:

CORRECT ANSWER: duplication, opposition

(antagonism) and alteration (p.51)

Question 4: Tolerance vs resistance

  • | Page

CORRECT ANSWER: tolerance is the diminished

response to a drug; resistance is the cells ability to resist the effects of the drug on them.

Question 5: Abbreviated new drug application (ANDA)

CORRECT ANSWER: the process by which applicants

must scientifically demonstrate to the FDA that their generic product is bioequivalent to or performs in the same way as the innovator drug, no duplicate testing (p.75)

Question 6: The Hatch-Waxman Act of 1984

CORRECT ANSWER: -A.K.A. Drug Price Competition

and Patent Restoration Act -made it easier to bring generic drugs to the market by requiring the FDA to only look at bioavailability studies in order to approve an ANDA. -gave protection to the research based manufacturers by providing a 30-month automatic cooling off period once an ANDA is challenged for patent infringement (p. 75)

  • | Page

Question 7: Four basic transport mechanisms

CORRECT ANSWER: passive diffusion, facilitated

diffusion, active transport, and pinocytosis (p. 95)

Question 8: Potency vs efficacy

CORRECT ANSWER: potency: amount of drug

necessary to produce desired effect efficacy: magnitude

of maximal response that can be received from a drug efficacy is almost always more important that potency (p.106)

Question 9: The four phases of clinical trials

CORRECT ANSWER: phases I-IV (P. 124-126)

Question 10: Key Parts Of A Clinical Paper (5)

CORRECT ANSWER: Abstract_ship, Introduction,

methods, results, discussion/conclusions (p. 128-129)

Question 11: Reliability vs validity

  • | Page

CORRECT ANSWER: reliability = consistency and

validity = accuracy (p. 138; 143)

Question 12: Sampling error vs selection bias

CORRECT ANSWER: sampling error is unbiased and

is randomly chosen from the population. selection bias is when the sample was specifically chosen based on particular characteristics (p.142-143)

Question 13: Independent vs dependent variable

CORRECT ANSWER: An independent variable is the

one that influences the variation. A dependent variable is the variable being tested and measured in a scientific experiment (the result of applying the independent variable).

Question 14: Drug Utilization Review (DUR) programs

CORRECT ANSWER: -involve retrospective

monitoring of physicians' prescribing patterns -more than 90% of HMOs require DURs -nowadays mostly monitors cost savings (p. 181)

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

NAPSRX CNPR EXAM |160 QUESTIONS WITH 100% CORRECT ANSWERS (REVISED 18TH EDITION) |VERIFIED | UPDATED Question 1: What does a STAT order mean? CORRECT ANSWER: a drug needed immediately and given onl...

Get this document $30.00