NAMS MENOPAUSE CERTIFICATION EXAM

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

NAMS MENOPAUSE CERTIFICATION EXAM |

ACTUAL REAL EXAM TEST BANK WITH 2

CURRENTLY TESTING VERSIONS WITH 100

QUESTIONS EACH AND A STUDY GUIDE |

ACCURATE EXPERT VERIFIED FOR

GUARANTEED PASS | LATEST UPDATE

QUESTION 1: What is the climacteric phase?

ANSWER: The period of endocrinologic, somatic, and

transitory psychologic changes that occur around the time of menopause.

QUESTION 2: What is early menopause?

ANSWER: Last menstrual period (LMP) before age 45.

QUESTION 3: What is late menopause?

ANSWER: Last menstrual period (LMP) after age 54.

QUESTION 4: What is primary ovarian insufficiency?

ANSWER: Menopause that occurs before age 40.

QUESTION 5: What is the early menopause transition (stage -

2)?

  • | P a g e

ANSWER: Persistent difference of 7 days or more in the length

of consecutive cycles.

QUESTION 6: What is the late menopause transition (stage -1)?

ANSWER: 60 or more consecutive days of amenorrhea.

QUESTION 7: What explains why some perimenopausal

women have elevated estrogen levels sometimes?

ANSWER: Luteal out of phase event (LOOP). In the early

menopause transition, elevated FSH levels are adequate to recruit a second follicle which results in a follicular phase-like rise in estradiol secretion superimposed on the mid-to-late luteal phase of the ongoing ovulatory cycle.

QUESTION 8: How do obese women experience estradiol

levels during menopause?

ANSWER: Obese women are more likely to have anovulatory

cycles with high estradiol levels. They are also more likely to have lower premenopause yet higher postmenopause estradiol levels compared with women of normal weight, explaining why they are at higher risk of endometrial cancer.

QUESTION 9: Which ethnic groups have lower estradiol levels

compared to White, Black, and Hispanic women?

  • | P a g e

ANSWER: Chinese and Japanese women.

QUESTION 10: What is stage +2 in the menopause stages?

ANSWER: Late menopause stage, 5-8 years after final

menstrual period (FMP). Somatic aging predominates with increased genitourinary symptoms.

QUESTION 11: What are stages +1a, +1b, +1c in the

menopause stages?

ANSWER: Early postmenopause, 2 years after FMP. FSH rises,

estradiol decreases, and vasomotor symptoms (VMS) predominate.

QUESTION 12: What endocrine labs are observed after

menopause?

ANSWER: Elevated FSH and LH.

QUESTION 13: Which hormones work during reproductive

years to not deplete the follicle pool too quickly?

ANSWER: AMH and inhibin B.

QUESTION 14: What characterizes the menstrual cycle during

the menopause transition and its relation to PMS symptoms?

  • | P a g e

ANSWER: Menstrual cycle variable with a persistent difference

of more than 7 days between consecutive cycles.

QUESTION 15: How should you respond if a patient requests

an FSH lab?

ANSWER: There are many pitfalls; results vary depending on

the day of the cycle the lab is drawn, and normal or low FSH is not helpful.

QUESTION 16: What is AMH considered in the context of

menopause?

ANSWER: The potentially superior marker of menopause, a lab.

QUESTION 17: What are adrenal androgens?

ANSWER: Precursor hormones produced by the adrenal gland

that are enzymatically converted to active androgens or estrogens in peripheral tissues, such as DHEA (dehydroepiandrosterone).

QUESTION 18: Where are estrogen receptors located?

ANSWER: Vagina, vulva, urethra, and trigone of the bladder.

QUESTION 19: What are the effects of estrogen on tissue?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

NAMS MENOPAUSE CERTIFICATION EXAM | ACTUAL REAL EXAM TEST BANK WITH 2 CURRENTLY TESTING VERSIONS WITH 100 QUESTIONS EACH AND A STUDY GUIDE | ACCURATE EXPERT VERIFIED FOR GUARANTEED PASS | LATEST UP...

Get this document $30.00