MSF RIDERCOACH CANDI DATE

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

MSF RIDERCOACH CANDI DATE

PRE-COURSE ASSIGNMEN T EXAM

QUESTIONS & CORRECT

ANSWERS

Question : 1. Note the total number of sections. (In the

Rider Handbook)

CORRECT ANSWER : 16

Question : 2. Which 4 sections of the Rider Handbook are

not addressed in the MSF Basic eCourse?

CORRECT ANSWER : Section 12. Select Topics

Section 13. Key Safety Concepts Section 14. Knowledge Test Section 15. Next Steps

Question : 4. Name the two turning strategies (one basic,

one an overall strategy).

CORRECT ANSWER : slow, look, press and roll

search-setup-smooth

  • | Page

Question : 5. Note the example used to illustrate use of

the wind chill chart.

CORRECT ANSWER : chilly day at 40F, a speed of

55mph has a chilling effect on exposed skin of 25F

Question : 6. Define Rider Character.

CORRECT ANSWER : One who uses good judgement

and rides within personal and situational limits

Question : 7. In less than 50 words, explain "risk offset".

CORRECT ANSWER : Risk offset is the difference

between the risk you take and the skill you possess.

Question : 8. Does the good risk offset line angle up or

down?

CORRECT ANSWER : up

Question : 9. Note the use of LP1, LP2 and LP3.

  • | Page

CORRECT ANSWER : lane positions use varies

depending on the situation

Question : 10. What are the specific names for the 3

visual lead times and distances?

CORRECT ANSW ER: 2 second following time and

distance

  • second urgent time and distance
  • 12 second anticipation time and distance

Question : 11. How many feet (average) does it take to

make a real-world stop at 60 mph?CORRECT ANSWER : (approx speed * 1.5) : 90 feet

Question : 12. List the 4 search categories.

CORRECT ANSWER : - traffic controls and roadway

design features

roadway users

  • | Page

road and surface conditions

escape paths in front and to each side

Question : 13. List the 3 action steps of Execute.

CORRECT ANSWER : - adjust speed

adjust position

communicate intentions

Question : 14. How many escape paths are addressed in

the Rider handbook?

CORRECT ANSWER : 3- Front of you, to the right, to

the left

Question : 15. Define Presentation.

CORRECT ANSWE R: - to use a lane position where

others have a better chance of seeing you

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

MSF RIDERCOACH CANDI DATE PRE-COURSE ASSIGNMEN T EXAM QUESTIONS & CORRECT ANSWERS Question : 1. Note the total number of sections. (In the Rider Handbook) CORRECT ANSWER : 16 Question : 2. Which 4 ...

Get this document $30.00