Minnesota Special Engineer Boiler License Exam

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Minnesota Special Engineer Boiler License Exam (Latest) | Questions and Verified Answers | 100% Correct

Question 1: How many ways can heat be transferred?

Correct answer: Three (Conduction -- Convection -- Radiation)

Question 2: How many types of low pressure are there?

Correct answer: Three

Question 3: Boiler and boiler fitting used in the state of

Minnesota must be constructed to what code?

Correct answer: A.S.M.E

Question 4: What controls the starting and stopping of the

burner by sensing the temperature of the water in a hot water boiler?

Correct answer: Aqua Stat

Question 5: When a hydrostatic test of a boiler exceeds the

maximum allowed working pressure each safety valve, if left

attached to the boiler, should:

  • | Page

Correct answer: Have its valve disc held to its seat by means of

testing clamp or "gag"

Question 6: Heat can be transferred in three ways and they are:

Correct answer: Conduction -- Convection -- Radiation

Question 7: The first sequence in the series of automatic burner

control is:

Correct answer: Purging

Question 8: Can a low water condition occur in a hot water

heating type boiler?

Correct answer: Yes, for numerous reasons

Question 9: Other than a safety relief valve what other safety

device should be installed on a hot water heating boiler?

Correct answer: Low water cut off

Question 10: Each boiler in a battery (piped together sharing the

same common header) must have:

Correct answer: A main steam stop

  • | Page

Question 11: What removes air from a hot water boiler system?

Correct answer: Air Control

Question 12: In a steam boiler system, the unit that turns the

burner on and off based on steam pressure is the:

Correct answer: Pressure Control

Question 13: If water in the gauge is not visible because of

failure of the feed water supply, what should be done?

Correct answer: Shut off the fuel to the burner and secure the

boiler

Question 14: What conditions are necessary to cause a furnace

explosion?

Correct answer: Accumulation of unburned fuel, oxygen and an

ignition source

Question 15: The LWCO should be tested:

Correct answer: Daily

  • | Page

Question 16: Gauge pressure plus 14.7 psi is called what?

Correct answer: Absolute pressure

Question 17: The evaporation of 34.5 pounds of water per hour

from and at a temperature of 212 degrees Fahrenheit is defined

as:

Correct answer: One boiler horsepower

Question 18: When a safety valve opens and closes rapidly it is

referred to as:

Correct answer: Chattering

Question 19: Furnace explosions are caused by a buildup of

combustible gases, or vapors in the combustion chamber, what is the term used to remedy this condition?

Correct answer: Purging

Question 20: Why is a pigtail or siphon required in steam

pressure gauge lines?

Correct answer: To protect the gauge from a high temperature

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Minnesota Special Engineer Boiler License Exam (Latest) | Questions and Verified Answers | 100% Correct Question 1: How many ways can heat be transferred? Correct answer: Three (Conduction -- Conve...

Get this document $30.00