MHIC EXAM STUDY GUID E WITH

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

MHIC EXAM STUDY GUID E WITH

COMPLETE & VERIFIED

ANSWERS | LATEST UPDATE

Question 1: What does MHIC mean?

CORRECT ANSWER: Maryland Home Improvement

Commission

Question 2: What is the primary function of the MHIC?

CORRECT ANSWER: To protect the health and safety

of the general public

Question 3: What type of home improvement licenses are

there in Maryland?

CORRECT ANSWER: Contractor and salesperson

  • | Page

Question 4: The contractors license enables the licensee

to work as:

CORRECT ANSWER: contractor, subcontractor, and

salesperson

Question 5: Don Smith is applying with the commission

to obtain his Home Improvement License. He took the exam and failed on his first try. When will Mr. Smith be able to retake his exam?

CORRECT ANSWER: 30 days

Question 6: When is an MHIC license applicant exempt

from taking the Home Improvement Law and Regulations exam?

CORRECT ANSWER: Never

  • | Page

Question 7: John Thompson wants to apply for the

Contractor's License, but he does not have the two years work experience in construction required by the MHIC.Can he still apply?

CORRECT ANSWER: Yes, if he can prove that he has

the amount of education and training that regulations adopted by the commission established as being equal or comparable to two years work experience

Question 8: Of the following, which are requirements that

MUST be met when applying for and obtaining the

Contractor's license: A) To Pass the test and pay fees B)

To prove two years worth of work experience in the construction field C) To maintain a general liability insurance of at least $50,000 and to demonstrate financial solvency D) All of the above?

CORRECT ANSWER: All of the above

  • | Page

Question 9: Who regulates Home Improvement

businesses in Maryland?

CORRECT ANSWER: The Maryland Home

Improvement Commission

Question 10: Paula Johnson has resided in the state of

Maryland for three years and six months, and she wants to become a commissioner with the MHIC. Can she become a member?

CORRECT ANSWER: No, she has to wait one year and

six months

Question 11: When does the term of the commissioner

begin and how long is it for?

CORRECT ANSWER: It begins on the 1st of July and

the term is for one year

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

MHIC EXAM STUDY GUID E WITH COMPLETE & VERIFIED ANSWERS | LATEST UPDATE Question 1: What does MHIC mean? CORRECT ANSWER: Maryland Home Improvement Commission Question 2: What is the primary functio...

Get this document $30.00