Mechanics Exam NEIEP Questions and

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Mechanics Exam NEIEP Questions and Answers (Verified Answers by Expert)

Question 1: An MOV burns out, you replace it but cannot

read voltage or resistance. What should you do?

CORRECT ANSWER : Replace it with a larger one (630)

Question 2: On a Ward-Leonard circuit, the brake is set but

the motor is trying to slip through the brake. What circuit is the issue?

CORRECT ANSWER : Suicide circuit (425)

Question 3: A Hydro runs up with no load but does not run up

with a full load. What is the issue?

CORRECT ANSWER : The relief valve is set too low (805)

Question 4: Runby for a 1:1 car hits the CWT buffer 4" below the top landing. The CWT runby should be set at 18". How much should the ropes be shortened?CORRECT ANSWER : 22" for 1:1. For a 2:1 with the same issue is 44".

Question 5: You need to work on a freight door retiring cam.

You LOTO the mainline disconnect but there is still power to the cam. What circuit is still hot?

CORRECT ANSWER : Mainline disconnect (535)

Question 6: The contractor requests that the vertical center of

the Rack and Pinion hoist be moved. How is this accomplished?

CORRECT ANSWER : Adjust Tie downs/Wall ties (805)

Question 7: Working pressure on a Hydro is 400 PSI. What is

the correct Relief Valve Setting?

CORRECT ANSWER: 600 PSI Max. (805) 400 psi x 150%

= 600 psi

Question 8: A contractor wants to raise the car speed from

100 FPM to 125 FPM. It currently has a 12" sheave. What size sheave is required?

CORRECT ANSWER : 15" (125 /100 = 1.25 1.25 x 12 = 15)

Question 9: There is slight arcing at the Brushes and

Commutator. What actions must be taken?

CORRECT ANSWER : None. (430) "Heavy arcing is due to

light brush pressure. Mechanical wear indicates heavy brush pressure.

Question 10: How much resistance is normally measured

across a normally closed switch?

CORRECT ANSWER : 1.2 ohms or 1 to 2 ohms

Question 11: A car traveling in the hoistway always stops at

the same point and blows a fuse. What is the problem?

CORRECT ANSWER : Traveling cable has a cut or short

Question 12: How is a Class 1 (yearly) buffer test performed?

CORRECT ANSWER : At slow speed and the buffer must

return in 90 seconds. (555) *(60 seconds is acceptable) (90 seconds is code) 5 year test (Class 5) is car at rated load and speed. Buffer must return in 90 seconds. CWT at rated speed and buffer must return in 90 seconds.

Question 13: How many Strain Supports are required on a

350' raceway?

CORRECT ANSWER : 4 One for every 100'

Question 14: How is Stainless steel drilled out?

CORRECT ANSWER : Slow speed and constant pressure

(205)

Question 15: What are the required amount of clips for

Wedge Shackles and what is their spacing?

CORRECT ANSWER : At least 2, with the first being 4

times the diameter of the rope from the top of shackle. Second is 8 times the diameter of the rope from the first.

Question 16: Car is loaded with 125% and sinks. Why?

CORRECT ANSWER : Slipped through the brake.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Mechanics Exam NEIEP Questions and Answers (Verified Answers by Expert) Question 1: An MOV burns out, you replace it but cannot read voltage or resistance. What should you do? CORRECT ANSWER : Repl...

Get this document $30.00