MARYVILLE UNIVERSITY

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

MARYVILLE UNIVERSITY

PHARMACOLOGY NURS - 615

EXAM 2 PRACTICE QUES TIONS

AND ANSWERS (100% PA SS)

Question 1: Carbamazepine (Tegretol) can sometimes

show subtherapeutic range due to what?

CORRECT ANSWER: Carbamazepine auto-induces

metabolism, leading to lower levels despite good compliance

Question 2: What are the black box warnings for

Carbamazepine?

CORRECT ANSWER: Dermatologic reactions 1.

Steven's Johnson 2. Toxic epidermal necrolysis

Question 3: What lab test should be ordered for patients

on Carbamazepine?

CORRECT ANSWER: CBC every 3-4 months because

it can cause decreased WBC, decreased platelets, and trouble with RBC

  • | Page

Question 4: What kind of teaching needs to be done with

families of patients who have seizure disorders?

CORRECT ANSWER: Prevention is important, patient

safety is important, Do NOT abruptly stop taking medication.

Question 5: Ethosuximide (Zarontin), an anti-seizure

medication can cause what?

CORRECT ANSWER: Blood dyscrasias

Question 6: Patients taking Topiramate need to be

monitored for what electrolyte imbalance?

CORRECT ANSWER: Decreased sodium bicarb

leading to hyperchloremic metabolic acidosis

Question 7: Topiramate treats seizures and what is one

common side effect?

CORRECT ANSWER: Normal side effect is weight

loss, especially in higher dose patients

  • | Page

Question 8: A child on Topiramate that wants to play

sports should monitor what?

CORRECT ANSWER: Don't get overheated.

Topiramate may affect his ability to sweat in the heat.

Question 9: What should a pregnant patient be told about

taking Valproate (Depakote)?

CORRECT ANSWER: It is a known teratogen and

category X medication. It should not be used in the first trimester, it may be restarted in second trimester.

Question 10: What patient population should tricyclic

antidepressants be used cautiously in?

CORRECT ANSWER: Heart Disease patients

Question 11: Phenelzine (Nardil) is a MAOI. What

teaching needs to be done with this medication?

  • | Page

CORRECT ANSWER: He should not use serotonergic

drugs like Imitrex. Also, this class of medication interacts with yogurt, sour cream, soy sauce, etc.

Question 12: Phenelzine (Nardil) may cause what if there

is an interaction with known contraindicated foods?

CORRECT ANSWER: Hypertensive crisis

Question 13: What are the side effects of tricyclic

antidepressants?

CORRECT ANSWER: Anticholinergic type effects like

dry mouth, sedation, constipation, increased appetite, blurred vision, tinnitus, euphoria, mania

Question 14: How long does it take for SSRIs to take

effect?

CORRECT ANSWER: 2-6 weeks

Question 15: SSRIs may cause what onset of action

symptoms?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

MARYVILLE UNIVERSITY PHARMACOLOGY NURS - 615 EXAM 2 PRACTICE QUES TIONS AND ANSWERS (100% PA SS) Question 1: Carbamazepine (Tegretol) can sometimes show subtherapeutic range due to what? CORRECT AN...

Get this document $30.00