Maryland State Law Test for Counselors

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Maryland State Law Test for Counselors Study Guide

Question 1: What are the 6 types of licenses?

CORRECT ANSWER : Clinical Alcohol & Drug Counseling,

Clinical Marriage & Family Therapy, Clinical Professional Counseling, Graduate Alcohol & Drug Counseling, Graduate Marriage & Family Therapy, Graduate Professional Counselor

Question 2: What does it mean to practice clinical

counseling?

CORRECT ANSWER : means to engage professionally and

for compensation

Question 3: What does it mean to practice graduate

counseling?

CORRECT ANSWER : to practice clinically under the

supervision of a licensed clinical provider while fulfilling the requirements for supervised experience

Question 4: How many members are on the board?

CORRECT ANSWER : 13 members

Question 5: What is the breakdown of the board members?

CORRECT ANSWER : 5 Licensed Clinical Professional

Counselors, 3 Licensed Clinical Marriage & Family Therapists, 3 Licensed Clinical Alcohol & Drug Counselors,

  • Consumer Members

Question 6: Qualifications for Consumer Members

CORRECT ANSWER : Must be a member of general public,

May not have been a certified or licensed counselor, May not have anyone in household as a certified or licensed counselor,

May not participate in a commercial or professional field related to counseling, May not have any financial investments with any board members

Question 7: How many years does each board member serve?

CORRECT ANSWER : 4 years

Question 8: Process for vacancies in the board

CORRECT ANSWER: Governor shall fill within 60 days

Question 9: Removal process from the board

CORRECT ANSWER : Governor may remove any member

for incompetency, misconduct or neglect of duty. Secretary may recommend that the Governor remove a member who has been absent for 2 successive meetings without adequate reason

Question 10: Powers & Duties of the Board

CORRECT ANSWER : Maintain a registry of all licensed &

certified members, Submit annual report, Code of Ethics, Establish CEU's, Adopt an official seal, Create committees to advise on special issues

Question 11: What two things must the board do to take

action?

CORRECT ANSWER : Discusses the proposed action with a

board member who is licensed, The licensed board member votes either in the affirmative or negative on a proposed action

Question 12: How many days should the board wait before

notifying the Board of Examiners of Psychologists of any complaint?

CORRECT ANSWER : 60 days

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Maryland State Law Test for Counselors Study Guide Question 1: What are the 6 types of licenses? CORRECT ANSWER : Clinical Alcohol & Drug Counseling, Clinical Marriage & Family Therapy, Clinical Pr...

Get this document $30.00