Maine Guide Exam - Prep Questions

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Maine Guide Exam - Prep Questions

Question 1: A 9-year-old can lawfully operate a snowmobile

on land owned by her parents.

CORRECT ANSWER : True

Question 2: A 12-year-old can lawfully operate a snowmobile

on a public way.

CORRECT ANSWER : False

Question 3: A 13-year-old can lawfully operate a snowmobile

by himself on trails.

CORRECT ANSWER : True

Question 4: A 13-year-old may lawfully operate a

snowmobile under which the following circumstances?By himself on his or his parents' land - Accompanied by an adult on public trails - By himself on public trails

CORRECT ANSWER : By himself on his or his parents'

land - Accompanied by an adult on public trails - By himself on public trails

Question 5: A 15-year-old can lawfully operate a snowmobile

on a public way.

CORRECT ANSWER : True

Question 6: Accidents that must be reported immediately

include:

Death of a person - Property damage exceeding $1,000 - Personal injury requiring medical attention

CORRECT ANSWER : Death of a person - Property damage

exceeding $1,000 - Personal injury requiring medical attention

Question 7: According to Maine law, children of what age are

required to wear a life jacket while on board a vessel?

CORRECT ANSWER : Those 10 years old and younger

Question 8: According to Maine law, during what hours is it

illegal to operate a personal watercraft?

CORRECT ANSWER : Between sunset and sunrise.

Question 9: According to Maine law, during what hours is it

legal to tow a person behind a boat (other than a PWC) on water skis or other device?

CORRECT ANSWER : Between one-half hour before

sunrise and one-half hour after sunset

Question 10: According to Maine law, how old must a person

be to operate a personal watercraft?

CORRECT ANSWER : 16 years of age

Question 11: According to Maine law, who must be on board,

in addition to the operator, if the vessel is towing a skier?

CORRECT ANSWER : An observer at least 12 years of age

in a position to observe the progress of the person being towed

Question 12: All boats need to have a sound-making device

on board.

CORRECT ANSWER : True

Question 13: ATV riders ages 10 to 16 must complete a

training program to ride off their own land.

CORRECT ANSWER : True

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Maine Guide Exam - Prep Questions Question 1: A 9-year-old can lawfully operate a snowmobile on land owned by her parents. CORRECT ANSWER : True Question 2: A 12-year-old can lawfully operate a sno...

Get this document $30.00