- | Page
LEAD ABATEMENT SUPERVISOR EXAM
SOLVED 100% CORRECT!!
Question 1: GIVE EXAMPLES OF "LEAD-BASED PAINT
HAZARDS" AND OTHER COMMON SOURCES OF LEAD
IN RESIDENTIAL ENVIRONMENTS.
CORRECT ANSWER : Surfaces that are chewed or mouthed,
Peeling paint, Chipping paint, Soil hazards, Friction surface, Impact surface
Question 2: COMMON SOURCES OF LEAD IN
RESIDENTIAL ENVIRONMENTS
CORRECT ANSWER : Windows, Doors, Floors, Bare Soil
Question 3: HAZARDS THAT TYPICALLY EXIST IN
RESIDENTIAL ENVIRONMENTS
CORRECT ANSWER : Lead Dust, Lead Contaminated Soil,
Peeling, Chipping Paint, Folk Remedies
Question 4: DESCRIBE HOW CHILDREN ARE TYPICALLY
EXPOSED TO LEAD
CORRECT ANSWER : Hand to mouth activities, Worker take
home dust
- | Page
Question 5: IDENTIFY THE COMMON ROUTES OF
WORKER LEAD EXPOSURE
CORRECT ANSWER : Inhalation, Ingestion
Question 6: DESCRIBE THE BASIC HEALTH EFFECTS OF
LEAD TO WORKERS
CORRECT ANSWER : Stomachache, Nausea, Headache,
Memory Loss, High Blood Pressure, Long term--can cause kidney damage
Question 7: DESCRIBE THE OSHA AND OTHER
RECOMMENDED REQUIREMENTS FOR LEAD -
ABATEMENT WORKER TRAINING
CORRECT ANSWER : Information on respirators, their use,
different types, importance of proper fit, Medical exams required for everyone working with lead, Describing what your employer is doing to reduce your exposure to lead
Question 8: DESCRIBE THE RCRA (40 CFR 262)
REGULATIONS AND RELATED INFORMATION
- | Page
REGARDING WASTE DISPOSAL FOR LEAD -
ABATEMENT PROJECTS
CORRECT ANSWER : Waste from commercial and industrial
projects needs to be tested, labeled and hauled correctly, Waste from residential property will most likely fall under the household hazardous waste exemption
Question 9: IDENTIFY THE LEAD RCRA DEFINITIONS OF
HAZARDOUS WASTE AND TESTING PROCEDURES
CORRECT ANSWER : TCLP test - Toxicity Characteristic
Leaching Procedure, Detects how much lead would leach out of the waste, 5 mg/l is considered hazardous waste, Lead meets the toxicity part of being a hazardous waste
Question 10: DESCRIBE A "COMPETENT PERSON FOR
HEALTH AND SAFETY" AS DEFINED BY OS HA (29
LEAD CFR 1926-62)
CORRECT ANSWER : Someone who can identify hazards,
Someone who can take corrective action
- | Page
Question 11: DESCRIBE THE OSHA RESPIRATOR
PROTECTION STANDARDS (29 CFR 1910.134)
RELEVANT TO LEAD-ABATEMENT WORK
CORRECT ANSWER : When above the permissible exposure
limit: Need to wear HEPA filter and any other appropriate filter,
Have a written respiratory program in place
Question 12: DESCRIBE THE OSHA GENERAL INDUSTRY
STANDARDS (29 CFR 1910.1025) RELEVANT TO LEAD
ABATEMENT WORK
CORRECT ANSWER : If air monitoring is above action level 30
µg/m3 for more than 30 days/year, Every 2 months for the first
- months, If above 40 µg/dl then back to every 2 months, At 50
µg/dl - medical removal (if 2 consecutive tests)
Question 13: RECOGNIZE THE CORRECT WORDING OF
LEAD WARNING SIGNS
CORRECT ANSWER : DANGER: Lead Work Area, May Damage Fertility or the Unborn Child, Causes Damage to the Central Nervous System, Do Not Eat, Drink or Smoke In This Area