Kentucky Health Insurance Exam

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Kentucky Health Insurance Exam Questions and Answers (Update) Verified Solutions

Question 1: The full premium was submitted with the

application for life insurance, and the policy was issued two weeks later as requested. When does the policy become effective? A. as of the application date B. As of the policy delivery date C. As of the first of the month after the policy issue date D. As of the policy issue date

CORRECT ANSWER : A. As of the application date

Question 2: All of the following are true about group

disability income insurance EXCEPT: A. The waiting period

starts at the onset of the injury or sickness. B. The longer the waiting period, the lower the premium. C. Coverage applies both on and off the job. D. Benefits are usually short term.

CORRECT ANSWER : C. Coverage applies both on and off

the job.

Question 3: Under the age discrimination in employment act,

if the obligation of the employer to provide retiree health benefits, what will an individual younger than 65 receive in benefits each year? A. one-fourth of the benefits required under the social security act. B. at least 10,000. C. At least the value of the Social Security Benefits. D. The minimum established by the employer

CORRECT ANSWER : C. At least the value of the Social

Security benefits

Question 4: Disability income policies can provide coverage

for a loss of income when returning to work only part-time after recovering from total disability. What is the benefit that is based on the insured's loss of earnings after recovery from a disability? A. recurrent disability B. partial disability C.income replacement D. Residual disability

CORRECT ANSWER : D. Residual disability

Question 5: A producer is acting in what capacity when he or

she is trying to obtain credible information about an applicant

for health insurance? A. office underwriter B. General agent

  • Consumer report investigator D. Field underwriter

CORRECT ANSWER : D. Field underwriter

Question 6: Which of the following riders would NOT

increase the premium for a policyowner? A. impairment rider

  • payor benefit rider C. Waiver of premium rider D. Multiple
  • indemnity rider

CORRECT ANSWER : A. impairment rider

Question 7: An insured wants to name her husband as the

beneficiary of her health policy. She also wishes to retain all of the rights of ownership. The insured should have her husband named as what type of beneficiary? A. Contingent B.Irrevocable C. Revocable D. Primary

CORRECT ANSWER : C. Revocable

Question 8: Guarantee of insurability option in long-term care

policies allows the insured to: A. Secure the policy's

nonforfeiture values regardless of the insured's age or health status. A. Secure the policy's value regardless of the insured's age or health status. B. Increase benefit levels without providing proof of insurability. C. Add dependents to the plan without providing proof of their insurability. D. Replace the existing LTC policy based on the original underwriting.

CORRECT ANSWER : B. Increase benefit levels without

providing proof of insurability.

Question 9: What is the maximum age for qualifying for a

catastrophic plan? A. 26 B. 30 C. 45 D. 62

CORRECT ANSWER : B. 30

Question 10: Which type of dental care would cover operative

treatment of the mouth? A. Endodontics B. Orthodontics C.Oral surgery D. Restoratvie

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

Kentucky Health Insurance Exam Questions and Answers (Update) Verified Solutions Question 1: The full premium was submitted with the application for life insurance, and the policy was issued two we...

Get this document $30.00