IOWA CERTIFIED APPLICATOR

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

IOWA CERTIFIED APPLICATOR

CORE MANUAL EXAM STUDY

GUIDE WITH COMPLETE

SOLUTIONS

Question 1: How long before you must be recertified?

CORRECT ANSWER: You either test every third year

or attend a continuing instruction course (CIC).

Question 2: How long before your license is expired?

CORRECT ANSWER: It can either be a one year or a

three year certification

Question 3: What is the FIFRA?

CORRECT ANSWER: Federal Insecticide, Fungicide,

and Rodentcide Act

Question 4: What is the EPA?

CORRECT ANSWER: Enviornmental Protection

Agency

  • | Page

Question 5: What does the FIFRA require the EPA to do

about the pesiticide registaration?

CORRECT ANSWER: It requires EPA to regulate the

sale and use of pesticides in the U.S. through registartion and labeling of products

Question 6: What is considered as a safe tolerance?

CORRECT ANSWER: A level at which there is a

"reasonable certainty of no harm" from exposure

Question 7: What is the Endangered Species Act?

CORRECT ANSWER: a program for the conservation

of threatened and endangered plants and animals and the habitats in which they are found.

Question 8: Pesticides used in Iowa are regulated under

the?

CORRECT ANSWER: Pesticide Act of Iowa

  • | Page

Question 9: The Pesticide Act of Iowa requires

applicators to maintain records of each pesticide applied for how many years after the date of application?

CORRECT ANSWER: 3 years after the date of

application

Question 10: What are considered sensitive crops?

CORRECT ANSWER: Vineyards, orchards, certifide

organic crops, and fruit and vegtable crops.

Question 11: If you are a commercial or public applicator

who applies pesticides within urban areas or municipalities must do what?

CORRECT ANSWER: Post or affix motification signs

at start of application that must be displayed for at least 24 hours.

Question 12: What is a pest?

CORRECT ANSWER: Any living species whos

activites cause economic losses to your possessions, directly threaten your health, or are annoying.

  • | Page

Question 13: What is Integrated Pest Management (IPM)?

CORRECT ANSWER: An approach to controlling a

specific pest in a specific stting that makes use of current pest information, regular monitoring, and record keeping to determine if there needs to be action

Question 14: What are the 5 major steps to IPM?

CORRECT ANSWER: 1. ID Pest and Understand

biology

  • Set up monitoring program
  • Know avaiable control strategies
  • Implement IPM program
  • Record and evaluate results

Question 15: What are the main pest controls strategies

used?

CORRECT ANSWER: biological, mechanical, cultutal,

physical, genetic, regulatory, and chemical

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

IOWA CERTIFIED APPLICATOR CORE MANUAL EXAM STUDY GUIDE WITH COMPLETE SOLUTIONS Question 1: How long before you must be recertified? CORRECT ANSWER: You either test every third year or attend a cont...

Get this document $30.00