IOWA 3OT PESTICIDE EXAM

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

IOWA 3OT PESTICIDE EXAM

QUESTIONS AND ANSWER S

Question 1: EPA reported this much was spent on

pesticide use for industrial/commercial/government sector and this much was spend for home and garden sector in 2012

CORRECT ANSWER: 1.4 billion; 3.3 billion

Question 2: Define integrated pest management

CORRECT ANSWER: System that uses all available

and suitable pest control tactics to reduce pest populations to tolerable levels while minimizing adverse environmental side effects.

Question 3: Explain how aesthetic thresholds affect IPM

tactics

CORRECT ANSWER: Aesthetic thresholds are based

on tolerance, personal comfort, taste, plant appearance, and specific site conditions. Nurseries and the like have zero pest tolerance whereas landscape plantings might

  • | Page

have low tolerance. Healthy lawns have a higher threshold than stressed, weakened lawns

Question 4: Explain how IPM can reduce the use of

pesticides

CORRECT ANSWER: Pesticides are not meant to be a

solution to all problems. IPM provides the most effective solutions in all regards, which may not always be pesticides.

Question 5: List the six control strategies used in IPM

CORRECT ANSWER: Cultural, Mechanical, Host

resistance, Biological, Regulatory, chemical

Question 6: Define pesticide

CORRECT ANSWER: Any material used to kill,

attract, repel, regulate, or interrupt growth and mating of pests, or to regulate plant growth

Question 7: Contact pesticides

  • | Page

CORRECT ANSWER: Must physically touch the pest

organism or be sprayed on the site the pest frequents to exert an action. Example would be protective fungicide.Must be re-applied to new plant tissues or if precipitation washes product off

Question 8: Systemic pesticide

CORRECT ANSWER: Enters the plant via roots or

above ground plant tissues and is moved inside of the plant. Could render plant toxic to insect or mice. Could move through plant to kill parts of the plant. Example would be curative fungicide because it penetrates the plant and stops disease

Question 9: Preemergence

CORRECT ANSWER: Applied prior to weed seed

germination. Little to no effect on weeds that have emerged

Question 10: Postemergence

  • | Page

CORRECT ANSWER: Applied to actively growing

plants. Work best in sunlight, high humidity, good soil moisture

Question 11: Selective pesticide

CORRECT ANSWER: Control only certain types or

stages of pests while leaving nontarget organisms unaffected. Example would be herbicide that kills broadleaf weeds and not turfgrass

Question 12: Nonselective pesticide

CORRECT ANSWER: Exert their action on a wide

variety of pests. Control most of the plants they are sprayed on.

Question 13: Identify the best application timing for

effective pest control as it pertains to: plant diseases,

insects, and weeds CORRECT ANSWER: Plant diseases: For fungicides, it is critical that susceptible tissues be protected before an infection begins or at the first appearance of any

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

IOWA 3OT PESTICIDE EXAM QUESTIONS AND ANSWER S Question 1: EPA reported this much was spent on pesticide use for industrial/commercial/government sector and this much was spend for home and garden ...

Get this document $30.00